De andra.

2013-11-06 kl. 12.59.44

 

"Filmaren Margreth Olin följer några ungdomar som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Eftersom de enligt lagen kan avvisas först när de fyllt 18 år, lever de i ett slags limbo i väntan på ofrivillig exil. Olin granskar ett system som är så fixerat vid härkomst att de mänskliga rättigheterna kommer skymundan".

 

Tidigare i veckan såg jag denna viktiga och helt fantastiak dokumentär. Jag svor, grät och förbannades över vilket samhälle vi faktiskt lever i idag. I den här dokumentären får vi följa några ungdomar som kommit till Norge i hopp om ett bättre liv, men får bo på boenden i väntan på deras artonårsdag då de blir utvisade ifall de ej kunnat få uppehållstillstånd. De gör omprövning efter omprövning och om de inte blivit godkända blir de hänsynslöst tillbakaskickade till de länder där deras föräldrar och ibland hela familjer blivit mördade, där det är krig. 

 

2013-11-06 kl. 14.40.54

 

Det skrämmer mig att se hur utvecklingen i Europa är just nu, med Sverigedemokraterna som tredje största parti i riksdagen i Sverige och på gatorna i stan ser jag nordfronts propaganda fastklistrad på lyktstolpar och anslagstavlor. Men det är ju inte bara här. I Grekland och Frankrike breder sig en invandrarfientlig politk ut sig och en okunnighet och en trångsynthet genomsyrar samhället. 

 

Fast det är nog inte bara en okunnighet, utan en ovilja att lära sig, att öppna ögonen. När det är enklare att tro på påhittad statistik och påståenden än att faktiskt undersöka hur det egentligen ligger till. Hur man så gärna har en åsikt men inte vill lära sig något om det, hur man hellre hatar än förstår och hur man glömmer att se att vi är alla människor och att vi alla är individer med samma värde. Vi lever i ett rikt land och får ett flertal privilegier redan vid födseln, vilket gör oss skyldiga att se till dem som behöver hjälp, inte förkasta dem och se dem som de andra, för det är ett vi. 

Så snälla; se den här filmen. Och vid nästa riksdagsval - rösta. Ut med rasisterna. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0