Helgpepp.

F
No standing only dancing
 
I helgen ska jag: 
- Tidigt fredag morgon ska jag säga pussa Christian hej då när han åker iväg till jobbet och sen stiga upp för att äta lång frukost med Bob Dylan och Bon Iver på LP. 
- Jobba till fyra och sen åka hem till Mamma och Pappa, Lillebror och katt i Hemmingsmark. 
- Äta middag med familjen, prata om gammalt och nytt och sånt där. 
- Åka iväg till Jenny och hundarna, ha gammaldags tjejkväll och surra till sent. 
- Fika hos Anna-Maria i nya huset, gå husesyn och sen spendera hela dagen med att ta igen och göra oss klara för kvällen. 
- Fira Halloween hos Emelie och Chrille och sedan dansa hela natten som tjugotalsdansös. 
- Ha bakissöndag med Sara och dricka kaffe och prata ikapp.
- Komma hem och pussas, och sen åka iväg på spa med jobbet. 

2.

"Ska vi sluta röka tillsammans?" Jag är femton tror jag och du sjutton. Jag har tjuvrökt röda marlboro bakom husknuten sen jag träffade han med den långa svarta luggen men nu tycker jag att det är dags att sluta, och du och jag ska sluta tillsammans.

Du bor hos din syster och kommer från en lite trasig bakgrund. Jag hoppas att jag ska kunna laga dig. Jag tar ett bloss från min dyrbara sista cigarett som jag fått utköpt av någon äldre kille och andas ut röken i ditt ansikte, sådär som jag sett att dom gör på film. "Vad vacker du är, gumman", säger du. Jag i mitt mörkbruna hår med snedlugg och mycket smink. Det är försommar i byn och gräset är så grönt och luften varm och fuktig. Jag minns hur jag trodde att vi skulle vara med varandra för alltid. Du drar handen genom håret och tittar med väna ögon på mig. Du kallade mig alltid för gumman. 

Mitt allra bästa bröd.

Jag tror jag har varit igenom hela livsmedelsbutikens utbud av köpesbröd, och inget går hem. Inte limpa, inte ljusa, inte grova, inte fröbröd och inte rågbröd. Ingenting (förutom kanske bageribakat valnötsbröd, men vem kan unna sig det varje dag) så i söndags bestämde jag mig för att nä, nu är det nog nu bakar jag eget bröd. Såhär enkelt är det, och det blir supergott. 

 
Du behöver: 7 dl rågsikt, en halv jästkub, 4 dl vatten, 5 msk honung och en nypa salt. 
 
 
Gör såhär: Värm vattnet fingervarmt (38°), rör ut jästen i vattnet och blanda i honungen och salt. Rör sedan i rågsikten lite i taget tills du fått en lagom fast deg. Skjuts in i kylen i ca 4h. 

 
Kavla ut degen till ca samma storlek som en ungsplåt, vik degen på mitten (så att den blir dubbel) och kavla sen lite till för att få ihop lagrena. Skär degen i lämpliga fralla-storlekar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt sedan in i ugnen på 200° i ca 15 min, eller tills bröden fått fin färg.

 
Klart! Avnjut gärna med smör och ost tillsammans med gott te. 

Måndagstips.

 
Filippa som driver Feministbloggen, delar bra länkar och skriver viktiga inlägg och artiklar. In och läs! 

 
Den här DOX-doumentären Frihet bakom galler. 

Nakenbad, utomhusbio, vinterdrömshus i Prag och drömskogar.

 
bildkällor

Marockansk gryta.

 
Nu ni ska ni få ett alldeles ypperligt middagstips, en gryta med en massa olika kryddor och smaker som bara är så jäkla god och enkel. Jag hade i kyckling, men jag tror den är alldeles ypperlig med kikärtor och/eller svamp. 
 
Gör såhär: Stek kyklingen/kikärtorna/svampen, hacka medans en gul lök och två vitlöksklyftor fint, släng ner i pannan. Tillsätt 2,5dl matlagningsgrädde, 1 msk soya, 1 tsk sambal oelek och 1 msk honung. Krydda gärna med örtsalt, timjan eller dina favoritkryddor. Servera med coscous och klart!

Morgon.

 
En morgon innan snön föll. Idag ska bli en bra dag. 

1.

Fröken, jag och Mamma sitter i klassrum Jupiter på blåtygsklädda stolar med tunn stoppning, vid trekantsborden som var färgade i ljusrosa, mintgrön, och ljusblå. Plast som var mönstrat som marmor. 
Det är utvecklingssamtal och hon sitter mitt emot mig och Mamma, ger mig ett papper och tuschpennor i olika färger. Jag ska rita upp en tankekarta över några olika delar i min skolgång. "Skolan", "Kompisar", "Lärarna" och "Mobbing". Jag väljer en färg till varje, rosa, lila, orange och grön. 
 
Fröken lovordar och poängterar hur duktig jag är, hur lätt jag har att lära och hur snäll jag är med de andra. Tack tack och titta ner i bordet. "Hur tycker du att det går med mobbingen då?" Skruvar mig i stolen och vill därifrån. Jag har några namn i huvudet och hon nämner dem snabbt, frågar om de fortfarande håller på eller om jag tycker att det lugnat ner sig. Jag vill inte svara. Mamma tar mig i armen "nå gabrielle, hur är det med de där pojkarna?"

De skriker namn snömular fäller knuffar undan förnedrar förminskar förtvivlar hatar och förstör. "Nej de gör inte så mycket längre." 

Bra brudar.

 
Ida Redig med den här låten. 
 
 
Fan vad fittigt. En superbra podcast av Sara Haraldsson, Lisa Gemmel och Maja Dahl som ni laddar hem via itunes eller podcaster eller vad ni nu använder, och så deras blogg som ni kan läsa här.
 
 
Evelina Hultqvist. Riktigt badass-bra fotograf, älskar och är totalt jävla rå-kär i hennes grejer. Kika in på hennes blogg och se hennes grymma foton här

Kom hit kom hit, jag fixar inte det här.


Idag är allt bajs och jag saknar dessa människor så att det skär i hjärtat. 

Lördag.

Solen går ner över viktoriabron när jag cyklar hem från hundragramspåsar med te och kilometer på löpbandet och jag börjar känna mig som hemma här. 
De här gatorna är inte mina än, men det är inte heller bara de andras. Jag söker åtta kurser till vårterminen, vill starta upp en klubb och välja bästa pluggcaféet. 
 
Ikväll åker jag till barndomsvän från barndomsstaden och pratar gamla minnen och hur man gör sig som hemma på en helt ny plats. Puss. 

Bangkok.

Vi kom fram på Bangkoks flygplats vid tre, åkte taxi i ca en timme och så kom vi fram till vårat hotell. Det var ett stort hotell med marmorgolv och trappa, personal som öppnade dörren när man kom in och mattor med persiska mönster över hela golven på våningarna med rum. Jag tog så himla dåligt med bilder under våra tre dagar i Bangkok men här har ni några av dem. 



Efter att ha hittat någonstans dugligt att äta och fått i oss en ordentlig middag gick vi ut i natten en stund, hamnade i ett sjuvåningsvaruhus och så gick vi hem för att se på tv och sova ut. 


Morgonen därpå var det fredag och vi hade absolut ingenting planerat. Vi började med stor frukost och sen gick vi ut till en park. 
 
 
Lyssnade på skolbarn som sjöng sånger. 



Och såg ut över de stora skyskraporna som vi inte sett något alls utav under våra dagar ute på ön. 

 
Ett lunchställe alldeles vid vårat hotell med god Pad Thai och fina lampor i taket. 
 
 
Och så gick vi ju såklart på en massa gatumarknader som hade allt ifrån skor och kläder till sexleksaker och medicin. 
 


Här har ni ett rejält bangkok-tips: Cabbages and Condoms! En helt magisk restaurang med jättegod mat och trevlig personal. Namnet kommer från att grundaren jobbat mycket med sexualundervisning, propagerat för kondomen och har kallats för den som hindrade HIV att slå så hårt i asien. Här kan ni läsa mer om det. 

 
Maten var som sagt helt fantastisk och att sitta ute under lamporna och ljusslingorna mitt i mörka kvällen var magiskt. Mer romantiskt än så är jag inte säker att det blir. 
 
 
I menyn står det mycket och tydligt om deras olika projekt och med sin växel får man några kondomer. (både för man och kvinna!) Så bra. 
 
 
Söndag var sista dagen och då vi var tvungna att checka ut vid tolv unnade vi oss en sen frukost (bestående av våfflor, scones, melon, bananer, ananas, yoghurt, färskpressade juicer, croissanter och ja ni hör ju) och att gå tillbaka till sängen för att sova en stund. 

 
Sen gick vi till nästa park: Benjakiti. Sagogröna träd med vackra blommor och statyer blandat med stora höghus i bakgrunden och så en stor damm i mitten. 
 
 
Resten av dagen spenderade vi på Terminal21, det gigantiska köpcentrat (tips!) och köpte lite mer än vad vi tänkt, åt god snabbmat och önskade att tiden skulle gå lite fortare än vad den gjorde. 

 
Efter att vi lämnat alla våra resterande pengar till behövande tog vi bilen från hotellet 20:00 och sa hejdå till Bangkok. Snipp snapp snut, så var Thailand-inläggen slut.

Dom brister tidigare och tidigare isarna.

 
Imorse klev jag upp tidigt och såg den här vinterns (nej, inte än va?) första snö falla på backen innan jag åkte till jobbet för att öppna. Den smälte bort redan på eftermiddagen, men lika fint var det ju för det.

theclassyissue.

källa

Livet just nu: so fucking high on it.

Ih.



Och så var ansökningarna till vårterminen klara. Har sökt bara sånt jag tycker är kul (eller tycker att jag behöver, hatar att jag glömt nästan all franska). Vill bara insupa all världens kunskap och lära mig allt om allt. Så nu är det bara hålla tummarna och hoppas att det inte är en massa andra som också vill plugga sånt här roligt. 

Måndagslista.


När vaknade du imorse
?
Först klockan fem när Christians jobb ringde och bad honom komma och jobba, sen kvart i åtta när mitt larm ringde och tillslut steg jag upp tjugo över åtta så jag skulle hinna äta frukost innan jag åkte iväg till frisören.


Vad var det första du tänkte när du vaknade?
"Fan att jag ska upp tidigt den enda morgon vi har sovmorgon tillsammans."

Har du ringt nån imorse, vem och vad sa ni?
Ringde ingen imorse, och det första samtalet jag fick under dagen var när Emmy ringde från röntgen och sa att hon snart skulle få svar och att hon skulle försöka skynda sig tillbaka till jobbet. 


Vilket humör är du på?
Lite trött och utmattad efter jobbig natt, men glad pepp och förväntansfull på ny vecka. 


Har du ont någonstans?
Klämde mitt redans sneda lillfinger i en skåpdörr, det ajjar rätt rejält. 



Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?
Åt precis en bit äppelpaj med grädde så egentligen ingenting. Men har varit sugen på brieost med päronskivor och god marmelad nu hur länge som helst. Eller Halloumi.


Vad köpte du när du drog ditt kort senast?
En cykel! Och cykellås, låskedja och reflexväst. 


Vilken var den första hemsidan du gick in på på internet?
Oj, facebook tror jag. Vad tråkigt. 

Vilken var den första låten du satte på idag?
Gillar verkligen Veronica Maggios nya. Speciellt den härden här och den här

 

Vad tycker du om din blogg?
Tycker den är alldeles ypperlig att ha, för det är så enkelt att snabbt gå in och se vad jag gjorde för ett år sedan, eller hur oktober 2010 såg ut. Sen älskar jag ju att fota och skriva, så det passar ju perfekt. 

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?
Usch, bråkade. 

Tror du att du kommer få en komplimang idag, för vad?
Jag fick! Fick komplimanger för mitt hår på jobbet och hemma. Och för att jag gjorde en god äppelpaj. 


När fotade du något senast, och vad?
Tog en obligatorisk såhär-blev-håret-bild med mobilen tidigare idag. 


Har du gjort av med pengar idag, på vad?
En jäkla massa pengar. På cykel, ny frisyr och perfekta pojkvänsjeans för sjuttiofem riksdaler. 


Om du sträcker ut ditt ben rakt ut, vad snuddar du vid då?
Ett av våra tre tripptrapptrullbord i vit lack och med silverben. 



Vad har du på dig idag?
Svarta jeans, glittertröja och änglalockat hår. Älskar allt som glittrar, ju. 


And the feeling coming from my bones says find a home


Vid havet.

 

Det löser sig.

Vi tar hem sushi från sushistället, kramar varandra hårt igen och hånglar så jag ramlar mellan plymåerna. 

Imorgon åker jag hem till Piteå för första gången sen jag flyttade hit och det känns så galet. Hur mycket som helst har hänt i mitt liv sen dess, och hemma har allt fortsatt som vanligt. Inte tagit paus och väntat på mig. 

Jag ska säga hej till mamma pappa farfar lillebror, insupa så mycket kattgos att jag storknar, träffa kär barndomsvän och se hembyn i höstskrud. Och så sen kommer jag hem igen. 

First Bungalow


September.

September var stora resemånaden och såhär såg det ut med både Londonweekend och två veckor på andra sidan jorden. Följ mig gärna på instagram, alexandrakgabrielle heter jag där. 

 
Jag sa hej till September med att gå ut på promenad och drömma om nybyggda hus med funkisfönster ut mot skogen. Satt på Arlanda i timmar och blev rastlös. Och så åkte jag ju till London, för att träffa min allra bästa Belle.
 
 
Jag, Isabelle och Linnea gick ut i Shoreditch för att fira den mittersta tjejens tjugoårsdag. Jag köpte två bra böcker och svenska äpplen för att ha på 10h flygresa till Thailand, och väl framme på Ko Samui kunde vi njuta av den här vackra utsikten till frukost, och även lyxen att ha ca 20 m till havet. 
 
 
Försökte skypea över dåligt wifi med Mamma och Pappa, älskade hotellfrukosten och glassade med kräftbränna vid poolen. 
 
 
Världens bästa Pancake-man och världens bästa banana-nutella pancake. Vackert tempel i Bon Phut och det lugnet som infinner sig när man inte har något på agendan och bara kan njuta av en bra bok. 
 
 
Livet på en pinne. 
 
 
Sa hejdå Ko Samui och hej till Bangkok. Bodde på lyxhotell och fick ännu mer fantastisk frukost. (Hotellfrukost. Omnomnomnom) Handlade lite för mycket saker och så gick vi i fantastiskt vackra Benjakiti park. 
 
 
Sen kom jag plötsligt hem efter nästan en hel månad på resande fot och möttes av att det plötsligt blivit höst. 

Nathon, Big Buddha & Tempel.


Vi fortsatte mot "huvudstaden" Nathon.

 
 
Gick ut på piren och såg ut till de närliggande öarna, gick en kort stund till runt stan och sen gick vi tillbaka till bilen. 
 
''

Vidare mot den stora Buddhan som ligger alldeles vid kusten.
 
 
Tog av oss skorna och gick upp.
 
 
Förbi vackra små buddhastatyer.
 
 
Och så upp till den stora Buddhan. Som egentligen inte var så stor, men precis som alla andra buddhistiska tempel och heligheter otroligt utsmyckade och vackra. 
 
 
Det fanns katter och hundar överallt, den ena mer utmärglad än den andra. Men den här hade det bra. 
 
 
Guld, utsmyckningar och otroligt mycket färg. Känns så konstigt att turista på någon annans religion, men dessa tempel är helt magiskt vackra med deras detaljrikedom och ståtlighet. 

Alltså.



När jag går längs vattnet 07:20 i underställ och löparjacka, sitter på torget utan halsduk under lunchrasten, springer så långt jag kan på löpbandet eller öser teer på jobbet så kan jag inte annat än att le. Det är höst men jag är inte kall på insidan, utan lika varm som färgerna i löven. 

Vecka 41.

 
Veckans humör: Ni vet sådär tillfreds? Satt i torsdags ute på torget i solskenet och blev nästan tårögd av hur saker och ting flyter på just nu.
Veckans vill ha: Sommarvärme igen. 
Veckans köp: Ny parfym. Mina gamla hade börjat lukta sprit och tant så det var dags.
Veckans favoritplagg: Svarta höga gubbyxor.
Veckans frisyr: Så jävla tråkig. Ska göra något åt det. 
Veckans händelser: Komma hem till Sverige igen, börja om att jobba, gå ut på Carl-Viktors och baka bullar.
Veckans saknad: Fortfarande alla kompisar som inte är här.  
Veckans festligaste: Calles med jobbtjejerna.
Veckans måltid: Mina bästa kikärtsbiffar någonsin. Kryddade med chili, timjan och sweet chilisås. Mums.
Veckans borde: Rycka upp mig.
Veckans godis: Svenska äpplen och rostade solrosfrön. Så gott.
Veckans sämsta: Att känna att man inte har tillräckligt tid för varandra.  

Chaweng, Mummified munk & Na Muang.

Våran första fredag på Ko Samui åkte vi på utflykt. Vi hyrde en chaufför som tog oss på en tur runt hela ön (som inte är så stor, huvudvägen runt är ca 5 mil). Klockan elva blev vi upphämtade och så bar det iväg.



Första stoppet var Chaweng wiew point, högt upp vid vägen där man kunde se ut över hela Chaweng-stranden.

 
Och såklart det alldeles knallturkosa vattnet. 
 


Vidare till the mummified munk, en sevärdhet vi var lite skeptiska till men om inte annat så för att få se deras fantastiska buddhistiska tempel. 

 
Och sen åkte vi vidare in mot bergen, vandrade upp för en liten stig och kom fram till:

 
Na Muang. Älskar vattenfall. 

 
 I skogen i närheten av vattenfallen anordnades Elefant Trekking. Då jag är så emot detta man bara kan bli tackade vi bestämt nej till en tur, men elefanterna kan man ju klappa ändå. Så jävla fina djur.
 

Friday, friday, friday.

 
Ikväll ska jag dricka vin/öl/drinkar med bästa jobbtjejerna och prata om allt annat än just jobb. Puss

Chaweng Noi



Efter en resa på sammanlagt 18h kom vi vid tolvtiden lokal tid fram till Ko Samui och hotellet vi skulle bo på. Första dagen var mest att försöka hantera den trettiotvågradiga värmen och att hitta. Men morgonen efter klev vi upp tidigt för att äta lång frukost, och såhär fin utsikt hade vi då. 

 
Ca 50 meter från vårat hotell kunde man gå till en äldre man med ärrade händer och det varmaste leendet och köpa världens godaste pancake för mellan 35-50 bht. 
 
 
Det var hur gott som helst. 
 
 
Efter lunch när den värsta hettan lagt sig gick vi till havet. 
 
 
<3
 
 
Och så badade vi oss less, lyssnade på havsbruset och bara njöt något så otroligt av att få vara på semester. 

Hoppsan.

I förrgår lästes min blogg av tre gånger så många som den vanligtvis gör. Och detta gör mig så jävla stolt. Att lilla jag kan skriva ett blogginlägg som får så många läsare. Tusen tack till er goda respons, jag är överlycklig (om än hutlöst förbannad över detta patriarkat). 

Ikväll ska jag försöka kasta upp lite bilder från thailand. Tusen tack återigen, puss. 

Sexism, struktur och samband.

I förrförra veckan hände något hemskt i min gamla hemstad, bara något kvarter från där jag brukade bo. En tjej i min ålder blev våldtagen av tre män, strax efter att hennes pojkvän blivit nedslagen. 
 
Staden frös. Det blev ramaskri. PT skrev artikel efter artikel som delades och kommenterades på facebook, och alla enades i oro och förfasan om vad som hade hänt. Ingen kunde förstå hur det kunde ha gått till, varför sådant händer, och i vår lilla stad. Alla överens om att förövarna var svin och att de stackars paret inte hade kunnat göra något, att den stackars kvinnan var fullständigt oskyldig.
 
Män (och även kvinnor) som i daglig dags gillar sidor som "Daily Racks", skrattar åt gamla trötta yttranden som inte bidrar med annat än att fastslå lika trötta könsroller, drar sig med det ena sexistiska skämtet efter det andra och refererar till sina flickvänner som sina "honor" försökte nu få ihop ekvationen om hur det här hade kunnat gå till. De väljer här den enkla vägen: hänvisar vidare till artiklar och tillägga något i stil med "hoppas de får fast svinen!" och tänker aldrig tanken att sexism och våldtäkt har ett samband. Att deras objektifiering och triviliasering av sexuella övergrepp är en del av den rad olika komponenter som tillsammans bildar dagens våldtäktskultur. 
 
Jag kan förstå hur en sådan här händelse inte sätter igång en djupare analys hos alla, men någon borde väl ändå tänka steget längre? Sedan denna händelse har även fallet mot den femtonåriga flicka som i våras blev våldtagen av sex olika män även blivit aktuell igen, sedan den friande domen mot männen. Jag har sett ett flertal som skickat runt namninsamlingar och upprörts över domen och jag hoppas så innerligt att detta engagemang sträcker sig längre än ett klick på internet.
 
Jag hopppas att vi börjar se samband, börjar se det ur ett större perspektiv. Förstår hur att kalla sin flickvän för sin hona kan påverka, hur vårat språkbruk gör skillnad, och hur sexism och våldtäkt hänger ihop. Jag vet att det här tyvärr inte kommer vara den sista gången vi läser och förfaras över sexuella övergrepp i tidningarna, men jag hoppas att vi börjar tänka steget längre, vågar analysera och börjar förstå att det vi säger och gör spelar stor roll. 

tvåtusentretton tio nollett

Hej. Jag är hemma igen efter två så himla bra veckor som har bjudit på allt och ingenting. Jag har suttit och trängts i en flygstol i 10h (+1,5 och 1), varit fullkomligt livrädd och trott att jag skulle dö vid start och landning, legat vid stranden och lyssnat på bruset från havet, blivit ledsen och förskräckt över misären och mitt eget överflöd, ätit och druckit så gott, badat håret alldeles saltkrispigt, bränt mig över axlar och kinder, levt i bikini, hoppat på stenar, besökt fantastiska tempel, sett solen gå ner över den oändliga horisonten, ätit thailändsk streetfood (mums), bott i bungalow och i lyxhotell, simmat genom vågor och längder i poolen, ätit kopiösa mängder frukt och gått hand i hand med min kärlek.

Så nu är jag hemma och ska snart börja gå igenom alla hundratals bilder. Puss