Fredag.



Visa lägenheten, surströmming, helg.

Pappa.



Tidigt på morgnarna stiger han upp och sätter igång en eld i vedpannan, rostar två mackor med marmelad och ost och blåbärsyoghurt till frukost. Och ett stort glas juice, alltid ett stort glas juice. Är han inte på jobbet eller ute med veden ligger han på kökssoffan och ser på något i stil med "Axe Men" eller "Pawn Shop" på History Channel. 

Han kan mycket om det mesta, pratar bredaste pitbondskan och lärde sig riktig svenska först när han började skolan. Han har byggt ca halva vårat hus och resten växte han upp i, hans största intresse är att få vara ute i skogen och han drömmer ständigt om att få resa till Canada och Alaska igen.

Och idag fyller han år, världens bästa Pappa. Med den största famnen och magen, stora breda fingrar och knubbiga händer, kloka ord och ett så himla genuint och bra leende. Grattis Pappa på 50 års-dagen, du är bäst. 


Saker att se fram emot:



- Den 1a juni har jag min sista dag på ett av jobben, sen har jag "semester" i två veckor.
- Under denna semester ska jag: sola, bada, dricka öl, grilla, hångla och åka ner till Umeå och hälsa på folk.
- Sen börjar jag på mitt semestervick på mitt nya jobb där jag har fem minuter till jobbet, trivs så himla bra och kommer ha en stadig inkomst under hela sommaren. 



- När vicket tar slut börjar jag flytta ur lägenheten och sticker iväg till fjällen. 
- Och sen blir jag sambo med världens bästa kille, äntligen.
- Och två veckor efter det åker vi till en thailändsk ö i elva dagar, sen bangkok i tre. 

Nu känner jag mig bara så jävla pepp.

Fredag till idag.


I helgen är jag borta för att fira för fullt. Puss


Fredag.

 

Fyra komma fem år.

Ettusen sexhundra fyrtiotre dagar sedan du första gången försiktigt lade dina läppar mot mina, miljontals gånger sedan dess och fler därtill. Jag ska älska dig tills det inte går att älska mer. 

Blåbärspaj hos Mamma och Pappa.


Nej idag är ingen vanlig dag.


Idag fyller min bästa kille tjugofyra år och vi har bokat en liten rundtur i thailand om tre och en halv månad. Hurra hurra hurra!

Temafest: länder/nationaliteter.






(Fredag och) Lördag (och söndag).



Hela min helg har sett ut lite såhär. Bra personer i sommargräst på picknickfilt i Södra hamn. Bruna armar och brända knän, femkronorssolglasögon och melonbitar för en femtiolapp. Älskar sånt här.

När sommaren kom till pite.


Nygatan 35.



Ikväll ska jag ju ha inflyttningsfest, så jag tänkte vilket jäkla bra tillfälle att kika på lägenheten. Såhär ser det ut när man kommer upp för den fjärde trappan, längst in till vänster bor jag.



Välkommen.



Såhär ser det ut när man kommer in. Liten tv och säng.



Här är hallen och dörren in till den lilla toan. Klädhängare och skor intryckt i ett hörn. Och till vänster om dörren har jag garderoben, med resten av mina skor högst upp.



Till höger om ytterdörren strår en byrå mot en lång vägg. Med sjuttiofemkronorsjordglob, pappas gamla kamera, objektiv och nyckelskål. 



Tittar man ännu mer till höger har jag äntligen fått upp en hylla. En enkel ekhylla från Clas Ohlson med två Bon Iver-LP's och en Bob Dylan. Och så en klocka som inte går.



Nedanför har vi soffan med mina gigantiska kuddar som jag måste laga i sidorna. Men det är ändå mina bästa kuddar.



Och brevid soffa har jag en liten lampa och min Telefunken som är äldre än vad jag är. Från 92 tror jag. 



Här min favoritgrej med lägenheten: De breda fönstrena där jag kan se ut över halva stan, och den långa fönsterbrädan.



Mot den väggen har jag sängen, med kuddar som jag byter ut och ändrar en gång i minuten men just nu ser det ut såhär. 

 
Ett runt litet köksbord och tre pinnstolar har jag till höger om fönstret, i hörnet. Och till höger kan man skymta köket, en liten vrå med skafferi kyl frys spis ugn osv, allt det som ska vara i ett kök. Plus en hylla med en massa köksgrejer och torrvaror som inte ryms i skafferiet. 

Sådär, så bor jag. I ett litet tag till iallafall. 

Födelsedagsfika.



Firade bästa Josses födelsedag en dag i efterskott med bästa fikat i bästa kollektivet. Puss 

Falafel.



Häromdagen gjorde jag något gott och väldigt enkelt. För ca 1 person och lite till tog jag: 3 dl kikärtor, 2 dl röda linser, lagom chilipeppar, basilika, salt och peppar, ett ägg och någon matsked mjöl. Mixa ihop.



Rulla till små bollar, ca köttbullestorlek. Stek sedan i rätt mycket olja på medelhög värme tills de fått fin färg och stekyta. 



Hacka upp bra grönsaker som sallad och paprika, och vill man ha god och enkel sås till kan man blanda créme fraiche, fetaost, basilika och vitlök. Ät allt tillsammans i pitabröd. Dögott.

Onsdag.

 
Idag slutade jag klockan två, köpte bullar och kokade kaffe och bar ut allt på en picknickfilt till gräsplätten nedanför mig, så kom josse förbi med hund och så peppade vi helgen, pratade jobb och flytt. Alldeles perfekt bra onsdag. 


Ikväll googlar jag sönder asienresor, tränar så hårt jag kan och sitter ute på mitt tak. Puss

22:22

 
Det är tisdag. Jag jobbar fem timmar med trettio stycken ständigt i kö och tänker att nu är det faktiskt inte länge kvar tills jag slutar. För alltid, liksom. Det är två och en halv vecka kvar och sen två veckor ledig. Tre komma fem månader kvar i lägenheten och sen sambo. En och en halv vecka kvar och sedan blir han tjugofyra, och vi fyra och ett halvt. 

Det är tisdag kväll och jag skryter om hur jag nästan klarade halvmilen, för så mycket har inte jag sprungit sen i vinter. Du berättar om renoveringen och jag skriker att jag saknar dig. Det regnar så sanslöst hårt mot mina fönster och hade jag inte vetat bättre hade jag trott de skulle gå sönder. Det blixtrade tidigare, och åskade som galet.

Nu är klockan 22:22 en tisdag och roligare än såhär blir det inte idag.

Skribent sökes.

Det är med snabba men osäkra knapptryck jag skriver ihop en kort berättelse om mig. Om vem jag är, om vad jag vill. Jag berättar om uppväxten utanför stan, intresset för skriven text och fotografi. Jag berättar om hur förra årets vandring i abiskofjällen är det bästa jag gjort någonsin och hur jag sedan dess ständigt har längtat tillbaka. Jag beskriver hur jag har börjat intressera mig i viktiga samhällsfrågor såsom genus, feminism och antirasism och har en förkärlek till ytligheter såsom klarvita väggar och mörka golv tillsammans med egna små detaljer som gör inredningen personlig. 

Jag försöker hitta orden för att formulera mig självsäkert och exakt, precist och medvetet. Försöker förklara hur nyanserad och komplicerad men enkel jag är, hur jag brinner för just det här och skulle passa perfekt för just det här. Att det är ju mig och ingen annan de söker. Så nu kör jag, och nu vill jag att ni håller tummarna ordentligt för mig, okej? 

Furudöden, middagsbjudning och viktig dokumentär.



I torsdags var det halvdag till och med för mig, så jag blev upphämtad av Simon och sen åkte vi till kollektivet Där renoverade de fururummet för fullt, lade in nytt golv och drog sladdar.



Leo.



Martin.

 
Vi andra, ickebyggare, satt uppe i vardagsrummet och ritade/pratade/drack te.



Och sen hade jag den lyxen att bli bjuden på middag av Simon.



Josse kom dit!



Simon gjorde en världsgod lax med någon ihophöftad marinad i ugn och sen en vitlöksfetaoströra som inte gick av för hackor. Mums. 

1

Sen såg vi den här dokumentären, blev tunga inombords och strax efter det åkte jag hem. 

Vardagsfragment.

Våren är påväg om inte redan här nu. Vi äter kulglass vid hamnen och håller hand längs med björkarna som snart ska slå ut. Det är femton grader i skuggan i början av maj och det är knappt så vi tror det själva. 

Går promenader ut mot delar av staden där jag aldrig varit tidigare och den kyliga vinden biter i kinden samtidigt som jag sakta och ryckigt med kalla fingrar knåpar ihop några digitala ord. Du svarar: "snart flyttar vi ihop."
 
Jag hulkar i din famn, pratar länge om framtiden och ångesten över att svika, inte hålla det man lovar, göra något annat fastän man inga förpliktelser har. Friheten med detta lägenhetsliv har ett pris och att kunna betala för det tär på den lilla stressjälen. 
 
"Ska vi klä ut oss till italiensk maffia? Vad är din favoritfärg? Vad gör du? Vad tänker du på?"
"Jag vet inte, hur klär man ut sig då? Mörkblå, men det har jag nästan aldrig. Ser på hockeyn, tänker på dig och oss."
 
Nu är det helg och jag har jobbat ett tio timmars-pass, sagt upp mig och snart ska jag löpa tills benen mina går av.

Tisdag.

I tisdags hände detta: jag kom hem och åkte till min kurator för sedvanlig timme av känslorotande och analys av livet. Kom fram till ett flertal bra saker: lade datum för flytt och kommer ta ett så himla stort steg för sommaren i jobbväg.



Sen åkte jag till Emelie och sen när hon åkte på jobbet gick vi till mig för te och ja ni vet, det vanliga pratet om viktiga saker. 

 
Och när de hade åkt hem bäddade jag ner mig med kuddar och täcken i min nya mjuka säng med detta: stekta äppelskivor i honung och kanel och sen lite havregryn på det. Ser så himla lite ut för världen, men verkligen dögott. 

Mjukglass.

 


Måndags.

 
Igår var det sexton grader i skuggan och knappt något moln på himmelen så jag solade ivrigt på balkongen, åt tonvis med frukt, köpte mjukglass med Christian och hånglade längs strandpromenaden.
 
Men nu är det tisdag, så jag tar bussen hem för att träffa kurator och nära vänner, ta hand om lägenheten och jobba, men jag önskar bara att vi slapp säga hejdå hela tiden. 

Två mat.



På valborgsmässoafton gjorde jag något så himla gott (förutom grillad majs och halloumi). Marinerade champinjoner i en ihophöftad blandning av soya, balsamvinäger och vitlök och grillade snabbt. Så så så gott.

 
En första maj-middag när man jobbar till sex och inte har sådär jättelust att stå framför spisen hela kvällen.
Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen, lägg även i en grönsaksbuljongkub. Koka tills klart, häll i en skvätt grädde, klipp i lite purjolök och krydda med svartpeppar och basilika. Mums.

Veckan.

 
Veckans humör: Glad måste jag ju ha varit, för veckan har gått så jäkla fort. 
Veckans vill ha: Boka resa.
Veckans köp: En matberedare. En stor som rymmer mat för ett helt kompani, perfekt för vegbiffar och falafel och annat gott.
Veckans favoritplagg: En svart styv blus som jag köpte för 25kr på loppis.
Veckans frisyr: Utsläppt eller en stor boll på huvudet. Kallas flickan med tofsen på mitt nya jobb.
Veckans händelser: Valborg, sconesfrukost med Simon, årets första ordentliga grill (stolt quorngrillare bland en hop köttätare!) och sista introduktionsdagen.
Veckans saknad: Att rida. Drömde om det inatt och då kändes det så jävla jobbigt när jag vaknade.
Veckans festligaste: Tussilago i backen.
Veckans måltid: När jag invigde matberedaren och gjorde så sjukt goda bönbiffar.
Veckans borde: Städa.
Veckans godis: Kladdkaka. Christian är ju helt galen i det.
Veckans sämsta: Att bråka.

Första maj.



09: Vaknade och såg det här utanför fönstret. Kändes sådär.



11: Dukade upp och bjöd Simon på blåbärsscones och te. Som vanligt: så himla kul och bra. 



19: Bjöd över Lars, Petra, Emelie och Chrille på kvällsfika och hade långa utlägg om filmer, valborgsfirande, psykiska sjukdomar och mördare.  

Valborgsmässoafton.


@alexandrakgabrielle

Och nu har hela April gått och jag har bott en månad och fyra dagar i min lägenhet högst upp på Nygatan. Såhär har det sett ut: 



1. Första april börjar tidigt tidigt för hela lägenheten blir ljus redan sex på morgonen. 2: Gick ut på taket och solade i väntan på att Simon kunde vakna så vi kunde ha våra utedag. 3: Köpte kaffe och tog med till isenbanan, gick längs isen och pratade om viktiga saker. Bild ivrigt stulen från @simpn. 4: Kokade rödbetssoppa och gjorde hela mitt kök alldeles vinrött. Men god var den iallafall.



5: Gjorde två fulla tallrikar med makirullar med Josefin. Dödligt gott. 6: Ansträngde facet och drog ut på fest. 7: Premiärvinade. 8: Det är svårt det där med mat när den ena är vegetarian och den andra älskar kött. Men plättar går alltid hem.



8: Mådde sådär efter lördagsvinet, spenderade dagen i sängen med chips och girls. 9: Åt grape. 
10: Fick fina inflyttningstulpaner av Mamma. 11: Lördagsfrukost.



12: Efter Loppis köpte vi mat och tog med upp till Petras balkong och trängdes med en massa andra. Här: Emelie. 13: Gjorde pancakestårta till mig och Christian. Supergott men supermättande. 14: Gjorde mig festsnofsig. 15: Och drog till Petra på fest! 



16: Simon och Josse på tidigare nämnd balkong tidigare nämnd lördagsfest. 17: Brudar. 18: Bakismjukglass. 19: Carpade diem och gick runt vattnet. Med telefonskyddet ivägen, såklart.



20: Var besvärad, för hur skulle man få det här ansiktet redo för fest. 21: Var redo för fest.
22: Åkte till raraste Josefin för födelsedagsfest! 23: Superkalas. Var så himla himla himla roligt. Så stulen bild från @artbyslem.

Tja.