Make up by jb.

 
Och medans jag väntar på att få hem dator och inkopplat bredband och allt annat så kan jag ju tipsa om något annat. Bästa Josefin med brinnande intresse för hud- och hårvård och smink har startat en alldeles ny blogg. In och kika på makeupbyjb.blogg.se

Att flytta hemifrån.

Nu har jag packat alla mina ägodelar, plockat ner i kartonger och stora kassar. Jag har tömt mitt flickrum och vänt ut och in på alla minnen. Väggarna talar om högljudda skratt, femton stycken på tio kvadrat, ångestnätter och nätter då vi inte kunnat sluta hångla. Viskar tyst om tekvällar, fikakvällar, sova-över-kvällar, fyllekvällar. Pojkvänner, vänner, bekantskaper som kommit och gått. 
 
Men nu åker jag iväg. Jag tar mitt pick och pack tre trappor upp i ett brunt tegelhus till en hörnlägenhet med takfönster och ett litet kök och lämnar flickrummet med allt vad det innebär bakom mig. Lämnar huset och skogen och hemma för en etta mitt i stan. 

Det känns vemodigt och skrämmande men mest av allt känns det som ett jävla bra äventyr. Vi hörs igen när jag hunnit installera mig. Ha lite tålamod. Puss

Lilla utflykten.



Idag när jag hade kommit hem från hämtande av nyckel och möte så plockade jag med mig lillebror ut.



Gjorde upp en eld och grävde fram sittplatser. Dukade upp med korv, pinnbröd och obligatoriska tillbehör som ketchup senap smör och så såklart varm choklad.



Och fastän det kommer bli sanslöst roligt att få flytta kommer jag ju sakna att bo såhär. Långt ifrån allt men nära till skogen. Men äh, man kan ju alltid åka hem. 

Skype.

 
Igår hade vi trevägssamtal via skype och i helgen bokar jag resa till London. Så bra.

Fredag lördag söndag måndag

Tar sista bussen söderut och hånglar i hallen. Fixar i köket i lägenheten och tänker att kanske det här blir vårat någon gång, och inte bara ditt. Grillar grönsaker ute på balkongen och googlar långa resor till någonstans varmt, och fjällvandring såklart. Bilar med en vän hem och pratar alkohol kärlek flytt skola i åtta bäcksvarta mil. 

Att bo.

På torsdag får jag äntligen nycklarna till min ljusa etta med takfönster och allt jag någonsin kunnat drömma om (mest av allt att den är min). Och får man drömma lite till så drömmer jag om sånt här:

 

 

Källor: pinterest.com/jennanaltapalt


Veckosummering.

Veckans humör: Rätt stressad men ändå glad. 
Veckans vill ha: Min lägenhet.
Veckans köp: Ny vandringsryggsäck. En på blå som rymmer sammanlagt sextio liter med tjocka vaddar på axlar och höft.
Veckans favoritplagg: Min beiga virkade för stora tröja som jag älskar och Christian alltid säger åt mig att ta på mig när jag står framför garderoben och har absolut ingenting att ta på mig.
Veckans frisyr: Utsläppt med en vipplugg.
Veckans händelser:  Jobb, matlagning, flyttpackning, träffa Christian och allra bäst: när Belle ringde och jag blev så förvånad att jag inte ens kände igen hennes röst.
Veckans saknad: Belle.
Veckans festligaste: Fan-vad-bra-vi-är-öl med Christian.
Veckans måltid: Överbliven veggryta från i helgen. Så jävla god.
Veckans borde: Sluta älta, lugna ner mig.
Veckans godis: Äppelpaj. Så jävla gott ju.
Veckans sämsta: Att våren aldrig kommer, att min hyresvärd är omöjlig att få tag i.


10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

10 saker jag tycker om:

Att vara helt ledig och inte ha något inplanerat alls på hela dagen, så man får se lite vad som händer. Dock enbart veckodagar, vill alltid ha helgkvällar planerade.
Att varva högljudda skratt med seriösa diskussioner med de närmaste man har.
Allt sorts mys.
Att ha stor flängpeng. (att ha sparat som en tok för att ha råd med roligheter som resor och lägenhet.)
Rättvisa.
Dom här
Åka på utflykt.
Basta.
Krypa in i den lilla hörnan mellan hans axel och hals. 
Fotografera.
 
9 saker jag tycker mindre om:
Antifeminism, rasism. Trångsynthet, helt enkelt.
När teet dragit för länge. 
Ångest.
Sneakerklackar. Aldrig förstått grejen.
Orättvisor.
Arga människor som ringer mig på jobbet.
Att svaren från intagningen till universitetet är så långt bort.
Von oben-attityd. 
För små sängar.
 
 
8 bloggar jag läser:
Kika i mina länkar nere till höger.
 
7 saker jag vill göra i framtiden:
Plugga till socionom. 
Äga en stuga i fjällen/i skogen.
Gifta mig.
Vandra Fjällräven Classic.
Skriva massor mer. Kanske för någon tidning.
Ha barn.
Tågluffa. 
 
6 saker jag är rädd för:
Spindlar. Fruktansvärt spindelrädd.
Att bli våldtagen. 
Att någon jag älskar ska dö.
Att riksdagsvalet kommer sluta lika dåligt 2014.
Att inte komma in på min drömutbildning.
Mörker.
 

5 platser jag tycker om att vara på:

I fjällen, skogen, landet. Utomhus. 
Förhoppningsvis nya lägenheten. Jo, jag säger det. Min lägenhet.
I famn. 
På hemmafest. 
Umeå. 
 
4 ord som beskriver mig:
Orolig.
Rolig.
Bra.
Otålig.
 
3 saker jag ser fram emot:
London och andra resor.
Flytt.
Lön.
 
2 bra filmer:
American History X.
Blue Valentine.
  
1 bra låt:

OH MY!


Söndagsbrunch.


I söndags innan jobbet klev jag upp tidigt och åkte förbi kollektivet för att mötas av Simon i morgonrock stekandes fattiga riddare och småplättar.




Och ett fint dukat bord med sylt och glass, fika och te. Vi hade nämligen en brunchdate.



Det var de bästa fattiga riddarna jag någonsin ätit, småplättar med hjortronsylt och glass, omelett, gofika och te. 



Det var jag, josse, simon, emelie. Och Martin. 



Och så fikade vi tills klockan blev nästan jobb, hjälpte upp med älgkrona på väggen och så åkte jag iväg för sex timmar jobb och ca mitten av min tolvdagars vecka. 

Önskelista.

Får man ha inflyttningspresentönskelista? Isf ser min ut såhär. 

 
En LP-spelare så jag kan spela på mina fina julklappsvinyler och de som jag blivit lovad få låna hem från Christian. Finns en på Clas Ohlson för någon hundralapp som jag känner skulle passa så himla bra. En himla massa te. Måste ju ha något att bjuda på när jag får främmande, speciellt nu när jag köpt en ny och fin tekanna. En bukett blommor. Bland det bästa jag vet är ju fina buketter och de gör ju halva inredningen. Finns inget finare än tulpaner eller andra vårblommor på något bord i lägenheten. + mycket påhälsning, kramar och kärlek, såklart.

Pepparsås, veggryta, pannacotta och charader.

 
Igår bjöd jag på den allra sista middagen i mitt barndomshem. Vi åt och åt och åt, försökte lösa charader som "Camilla Henemark läser en bok och kungen vänder blad" och diskuterade universitetsval, flytt och fina klänningar.

Debattcafé om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.



Hallonpaj, te och föreläsning. Representanter från socialstyrelsen, HSO och kvinnojouren. Heta diskussioner om närstående som assistenter, hur viktigt det är att lyssna och om denna dubbla utsatthet. 

Socionom/Genusvetenskap/Kreativt skrivande/Psykologi

Idag öppnar antagningen till högskolan och jag är fullkomligt jävla livrädd.

Them Legs @ Krokodil.



Igår bjöd jag med Emelie och Josse för att lyssna på när bästa Evelinas band Them Legs skulle ha pitepremiär. Så himla grymma tjejer, så väldigt stolt kompis. (ps: de spelar på krokodil igen den tredje april!)

Vi håller det kort:

Saknardag.


Myrornas krig.



Idag klämmer jag på stadiga vandringsryggsäckar och längtar efter välvandrade stigar mellan höga fjäll, försöker organisera flyttkaoset som pågår (kan knappt förstå att det faktiskt handlar om flyttkaos, och inte bara vanlig röra), söker flygbiljetter och försöker hitta sätt att betala för allt. Och så har jag ny myrornas-krig-tröja. Puss

Helg 10.



Lördag. Vaknade tidigt då solen lyste upp hela rummet, lämnade Christian i sängen och gick upp för att göra frukost. Tog på oss underställ och virade halsduken tight och så gick vi på promenad runt byn.



 På hemvägen såg vi Farfar sitta ute på bron och lapa sol, så vi bjöd in oss själva på kaffe och fika. Och så kikade vi på gamla foton, försökte se likheter i släkten och pratade om hur det var  under kriget. Han är så jävla bra, min farfar.



Och så blev det kväll! Vi åt räkpaj med mycket lök till middag och sen åkte vi iväg till Emelie och Chrilles fina nya lägenhet för att äta Anna-Marias goda tårta.



Lyra var såklart där.



Och Simon. 



Emelie.


Christian.



Och så skulle vi ju spela pictionary.



Med ord som gissning, blåtira, följa och paljetter och lite "om jag säger det här tre gånger kanske det blir rätt sista gången". Vårat lag vann, såklart.



Och idag har jag jobbat till två, pussat pojkvän hejdå, virkat och druckit en hel kanna rödluvan-te. 

Världens bästa nyhet:

Den första april får jag min alldeles egna lägenhet. En etta på trettiofem kvadrat, två gator ovanför huvudgatan och tillräckligt nära allt jag kan tänkas behöva. Jag blir tårögd av bara tanken, och tänka sig, det är bara strax över tre veckor kvar.

Internationella kvinnodagen.

Idag är det ju faktiskt inte vilken dag som helst, utan internationella kvinnodagen. I år tänkte jag fira det såhär: 

Först jobba åtta timmar, sen svänga förbi och köpa choklad och blommor åt mig själv. Tulpaner kanske. 
 

Sen kommer jag ha denna hos mig. Tänker mig lite: kvinnodagsfika och te. Och pussar.





Och hylla några av mina favoritkvinnor. 

Krämbullar, antifeminism, mobbning, rasism och allt som gör en arg.



Att inspireras av.


Helgen.



Fredag ca fem efter femton snöiga soliga mil var vi framme i umeå. Parkera bil checka in packa upp lägga sig i sängen. Vi bodde högt upp i ett hörnrum med fönster nästan hela vägen runtom. 



Gick till sushistället precis över gatan och beställde hem sexton respektive åtta bitar sushi. Och så gick vi på kylig promenad längs älven, såg amerikanska serier och hånglade tills vi somnade.



Lördagen började på absolut bästa sätt: hotellfrukost.


Efter att ha dragit oss i sängen den där nödvändiga halvtimmen gick vi ned till restaurangen för att välja mellan tio olika bröd, fyra olika ostar, färskost eller smör, paprika tomat gurka, åtta yoghurtar, plocka-själv-müsli, fem juicer, kaffe och fem téer, hård- eller löskokta ägg, scrambled eggs fruktsallad melon anananas gröt våfflor osv osv. Bästa.



Vi åt länge och fixade och donade innan vi trotsade snöstormen och gick ner på stan. Handlade väska och fint under, drack kaffe och åt paj på Nya konditoriet och diskuterade vänskap, studier och framtidsförhoppningar.



Sen snabbspolar vi till halv nio, då vi hade bokat bord för två på Tapas Bar & Deli. Så himla fin liten restaurang med 48 platser, mina drömlampor i taket och vitt kakel på alla väggar.



Middagsdate.



Jag beställde in kvällens bröd med aubergineröra, grillad halloumi, kronärtskocka med pinjenötter och pecorino och potatis med aioli. Så. Gott.



Och så en öl såklart.



Sen när vi tackat förr oss, gått de tio metrarna hem till vårat hotellrum såg det ut såhär utanför. 



Och så har vi söndag. Vakna snooza krama om inte vilja fara hem. Åt kortare frukost men lyxade med välgräddade våfflor med mycket sylt och grädde. Packade ihop våra saker, checkade snällt ut och åkte vidare.



Vi skulle nämligen hälsa på Mormor, när vi ändå var i stan. Diskuterade modersrelationer, skrattade åt löjliga saker och jag rotade i garderober.



Kramade bästa Mormor hej då och sa vi ses snart igen, packade bilen full och åkte hem. 

Jag vet.

När långa tårfyllda samtal under vår sommar höst blir till långa sms. När det blir långa sms utan tårar, när det kommer ett brev. När saknaden inte släpper och man har skrikit gråtit druckit sprungit kräkts gjort vafan som helst för att få den där gnagande längtan att försvinna. När man inte vågar gå tillbaka på samma rangliga väg, för nu är man lika ostadig själv. När man för en sekund släpper ner garden. När man åker iväg till nya miljöer och nya länder och ändå inte kan hålla sig borta. När man sitter på en filt uppe på ett berg under stjärnorna med ett tiotal ljus runtom och man ser ner över staden, när att möta hans läppar och stryka över hans hud är som att väcka något till liv, när man inte kan vara utan, när man är så kär att man går under, när man tänker på honom hela tiden, när man älskar älskar älskar någon. Ni vet, när man vet att det är rätt. 

I love you. Does he? [He shoots his wife]


@alexandrakgabrielle

Jag tänkte vi skulle kika lite på hur februari är dokumenterat genom instagram. Lite såhär har det sett ut:



1: Andra helgen i februari, bara någon dag efter att jag fått tillbaka min iphone åkte jag och Christian iväg på IKEA. Var såhär pepp. 2: Norrlandsvägar. 3: Sju stycken lastvagnar och två kundvagnar genom kassan. Mindre pepp. 4: 20:45 med tjugofem mil hem. Såhär opepp.




5: Kom hem efter att ha lastat ur släpet vid halv tre. Kryssets vegburgare till middag. 6: Christian petade i betongtak i gamla (nya? nuvarande?) lägenheten medan jag lyssnade på pod. 7: Ville inte stiga upp. Alls. 8: Citronbiskvi på Nodo med bästa Anna-Maria.



9: Kattgos. 10: Möblerade om lite. 11: Lyxmiddag. 12: Skulle iväg på fest för första gången på... Ja, superlänge. Mindes inte hur man gjorde.



13: Stekte fattiga riddare med kanel och honung till mig och pappa. 14, 15, 16: Leo var hemma över helgen så vi diskuterade skjutvapen, drack te, bastade och drack öl. 



17: Trivdes med bussutsikten. 18: American pancakes med hjortronsylt! Favoriten. 19, 20: Åkte i Pappas 80talsskridskor på min gamla skola med den andra favoriten.



21: Invigde löparstället jag fick i julklapp med tur längs skoterspåret. 22: Åkte till kollektivet för att fika. 23: Fast huvudanledningen var att krama bästa Belle hej då. Men de talar vi tyst om ett litet tag till. 24: Gick till frisören och kom hem med några knappa centimeter kortare hår och en vippig gardinlugg. Störtnöjd.

Bara du och jag, ju.

Nu åker vi iväg för en hotellhelg söderut med: hångel, hålla handen, tapas, rött vin och öl, promenad längs älven och bara för att bara må. Puss!