Årsresumé.

 

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? Ja. Jag gjorde massa saker. Flyttade ihop med någon, började jobba i butik, åkte till England, flög själv ut ur landet, övernattade på flygplats osv osv osv. 


Genomdrev du någon stor förändring? D
en största förändringen var nog att jag flyttade. Sa upp min lilla etta i stan och flyttade ihop med Christian i hans tvåa i en helt annan stad. Det var nog det bästa på hela året, men också det svåraste och den största omställningen. När man är van att ses två, kanske tre gånger i månaden och sen plötsligt vakna med varandra varje dag. Men jag är nog bara ännu mer kär nu än vad jag var innan jag åkte. 


Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej! Men däremot en nära släkting och en bekant är med barn och ska föda nästa år. Känns hur galet som helst då det är flera år bort för mig. Men roligt med en liten en, såklart. 


Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas? 
17 augusti när jag fick min överraskningsfest kanske eller den 18e då jag flyttade. Eller skärtorsdag när jag fick nycklarna och sprang upp till min alldeles egna lägenhet för första gången. 


Dog någon som stod dig nära? 
Nej tack och lov inte. 


Vilka länder besökte du? 
England och Thailand. 


Bästa köpet? 
Min cykel kanske. Sån oerhört frihet att ha en alldeles egen cykel. Det har jag ju inte haft sen jag var kanske tio år. 


Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Mina så sanslöst fina vänner, nya bekantskaper och min pojkvän. Slutar aldrig att förvånas. 


Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014?
Ja, lugn. Och en mer avslappnad attityd till pengar, tid, relationer och mycket annat. Det är bara stressamt att oroa sig hela tiden. 


Vad önskar du att du gjort mer? 
Rest! Planerar tågluff och 25årsweekend år 2014.


Vad önskar du att du gjort mindre? 
Oroat mig och varit arg. 


Favoritprogram på TV?
 Jag och Christian har totalsnöat in oss på Game of Thrones. Hur bra som helst ju. Bästa boken du läste i år? 
Läste bland annat Kärleken i Julia Anderssons liv i Thailand och den var riktigt bra. 


Största musikaliska upptäckten? 
Har totalsnöat in på 60-70tal. 


Vad var din största framgång på jobbet 2013? 
Att börja på mitt nuvarande jobb. Att våga söka, att få jobbet och att göra ett riktigt bra jobb. Att få komplimanger från kollegor och kunder och att bara trivas och tycka att det ju är så otroligt roligt. 


Din största framgång på det privata planet?
 Att jag har vågat vara lite mer utåtriktad. Våga skaffa nya kontakter och att våga fråga om en ska ses. 


Största misstaget? 
Att ta ett jobb bara för att och sen må så otroligt dåligt varenda gång en klev in genom dörrarna. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 
Jag var nog gladare. Det har varit ett jättetufft år med två flyttar och skakiga relationer men jag har fått ett nytt perspektiv på mycket. Börjat våga ifrågasätta och att inte alltid se saker från deras sämsta sida. 


Vad spenderade du mest pengar på? 
Resor. Men det känns helt okej.  


Något du önskade dig och fick? 
Ja! Jobb. 


Något du önskade dig och inte fick? 
Alltså nej? Är så otroligt nöjd och glad. Vad gjorde du på din födelsedag 2013? 
Det var så sjukt deppigt. Det var strålande sol men jag var jättesjuk och febrig och orkade precis åka hem till hemmingsmark för att äta tårta. Kompenserade med att få överraskningsfest två veckor senare och det var ju hur värt som helst. 


Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 
Oj vad svårt. Ja säkert, men inget som jag kommer ihåg nu inte. 


Vad fick dig att må bra? 
Att inse att det som sades i våras på mina kuratortimmar faktiskt stämmer; det löser sig. Det blir bättre. Man behöver inte alltid oroa sig. Vem saknade du? 
I början av året saknade jag Christian väldigt mycket. Jobbade nästan varje helg vilket gjorde det jättesvårt att ses mer än bara några dagar i månaden. Fast sen flyttade jag ju och fick träffa honom precis hur mycket jag ville men började istället våldsakna alla vänner som var kvar i piteå/också flyttat ifrån stan. 


De bästa nya människorna du träffade? 
Världens bästa Emmy-Sol som mer eller mindre gav mig jobb och bara har peppat och förstått och lyssnat varje dag nu sen i september. Ha det så sanslöst bra nu Tanzania så ska vi kramas ordentligt när du kommer hem. Mest stolt över? 
Att jag fixade det. Att jag tog ett jobb jag egentligen inte ville ha, men som gjorde att jag fick min lägenhet och kunde försörja mig på den lilla lön jag hade. Det var jättejobbiga månader men jag fixade det och för det är jag så jäkla stolt och glad. 


Högsta önskan just nu? 
Att en nära släkting blir bättre. Det är förjävligt att bli gammal. 


Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 
Jag kommer att börja jobba heltid, stressa ca 100% mindre och så ska jag rensa. Ut med skiten. 


Men oktober och november och december är så grå.

I oktober gjorde jag ärligt så gott som ingenting. Jobbade nästan varje dag och saknade vänner och var totalt uppriven över flytten och tanken på att man nu skulle starta upp helt på nytt. Hur lär man känna människor och hur bygger man upp ett hem någon helt annan stans. 
 
 
I November blev det plötsligt lite bättre. Jag åkte hem över halloweenhelgen och försökte insupa så mycket pitekärlek som möjligt med fika hos Anna-Maria och Petter och fest hos Emelie och Chrille. Spenderade fars dag hos Farfar som vanligt och firade Fem-årsdag med Christian med museitripp, hockey och trerättersmiddag. 
 
 
Och i December har jag än så länge hunnit bjuda hem fina tjejor på julfika, gå på nordanå julmarknad, hälsa på mormor och se Kristian Anttila. Men såklart även få besök av både Josse och Simon, träffa Belle igen, fira jul och pussas med världens bästa Christian. 

De jävlarna ska skjutas, de jävlarna ska skjutas

Jag kör på vägarna jag passerat tusen gånger om, ibland fem sex gånger på en dag. Jag vet precis vart jag ska bromsa lätt och vart man kan accelerera. Jag vet vart man kan ta sladda lite barnsligt i svängarna och jag vet vart det blir extra halt på vintern. 

Hemma går det fort innan jag slår mig ner. På en halv dag benämner jag det som "har vi" och "vårat" istället för ni och erat. Allt är på samma plats det alltid har varit och ingenting har förändrats sedan jag flyttade hemifrån för snart ett år sedan. 
 
Träffar släkt och vänner så ofta och mycket jag bara kan, och så ha lite ledigt på det, och träffa pojkvän och packa och packa upp och vad fan ska vi göra på nyårsafton? Det är så sanslöst mycket nu men man måste ju passa på medan man har tid, för alldeles strax hoppar jag på en heltidstjänst och då är det ju mest bara jobb. 
 
Ikväll drar jag håret i hög svans och kastar på mig färg i ansiktet, dricker en öl och vinkar hej då till den här stan för ett tag. Puss och hej! 

Juli, Augusti och September härlig sommar är det då.

 
 
I Juli jobbade jag som mest, blev bjuden på middag hos Jenny och gick på PDOL hela helgen. Längtade efter semester mer än någonsin och var fullständigt livrädd för snart skulle ju den där flytten jag bestämt för två månader sedan äntligen ske. Jag skulle ju flytta till en helt annan stad och bli sambo. 
 
 
Augusti: Jag fyllde tjugo och fikade hemma med familjen, blev ofattbart sjuk men bara längtade längtade längtade till semester. Leo fyllde år strax efter mig och bjöd på bästa fikat och en så sjukt trevlig kväll som vanligt. Isabelle överraskade med överraskningsfest (och att vara hemma, bästa bästa någonsin) och jag och Martin åkte iväg och fjällvandrade. Och så flyttade jag till Skellefteå och blev sambo. 
 
 
I september var jag mest på resande fot. Började med att åka iväg till London, var hemma i sex dagar och sen bar det av vidare mot Thailand i två veckor. Annars fick jag nytt jobb, det bästa jobbet någonsin där jag trivs så bra att det knappt är sant. September var en väldigt snäll månad med andra ord. 

Julledighet.

 

Maj och juni blommar mest.

 
Valborg spenderades hos Leo med mestadels honom, Simon och Terese, Minns att vi letade fester men att det slutade med en ölkväll i verkstaden med diskussioner om kommunism och tågluff. 
 
 
När jag vaknade första maj såg det ut såhär utanför mitt fönster. Kändes lite vemodigt. 
 
 
Spenderade hemskt mycket tid i kollektivet. De renoverade fururummet och jag umgicks mycket med Simon. Blev bjuden på middag och såg viktiga dokumentärer. 
 
 
Gjorde dödsgod falafel efter det här receptet.
 


Josse fyllde tjugo och bjöd på gofika.
 
 
Och så blev det plötsligt sommar. 
 
 
Spenderade ca all ledig tid i Södra hamn i solen. 
 

 
Och hade inflyttningsfest med nationalitets-tema. 
 
Annars firade vi Christians tjugofyraårsdag, premiärbadade, åt surströmming och så sa jag upp mig från mitt kundtjänstjobb. 
 
 
I Juni premiärgrillade vi i kollektivet. 
 
 
Spenderade mer tid i hamnen. 
 
 
Ibland unnade jag mig att spendera tid på att göra frukost. 
 
 
Pappa fyllde 50 och vi hade släktkalas. 
 
 
Den andra juni hade jag min sista jobbdag och så unnade jag mig två veckors semester innan det nya. Passade på att ta dessa dagar och åka ner till ume för att träffa kusiner, mormor, äta gott och gå på bildmuséet. 
 
 
Spenderade årets ovanligt kalla midsommar på Anna-Marias stuga med mycket grill och mycket kubb. 
 
 
Annars var det mycket gläntan
 
 
Och lite utflykt. 

dan före dan.

Rimfrostiga björkar kantar gårdsgränsen och infarten är prydligt skottad och lämnat mindre högar på den snötäckta gräsmattan. Det känns som att huset är mycket större nu. Som att värmen inuti fått huset att expandera mot den kyliga utsidan. Ligger i långkalsonger och fleecejacka i soffan för att det är svårt att göra annat när pappa ligger hemmastatt byxlös i soffan och mamma påtar i julgrupper i köket. 
 
Nu är det så nära julafton man kan komma utan att vara inne på dopparedagen. Vi har ju firat jul på hur många sätt som helst, hos Farmor och Farfar i lilla lägenheten uppe på kullen under tiden farmor levde, hos kusiner i byn en bit bort med hela släkten och barnbord och vuxenbord, pendlande mellan umeå och piteå och stora middagar på norrlandsgatan och kyrkvägen. I år lägger vi ca all jul åt sidan och äter bara god mat med min familj och så passar jag på att ta julledigt och att spendera så mycket tid möjligt i hemmingsmarksskogar och i vänners barndomshem. 
 
god jul på er. 

vecka femtioett.

 
 
Veckans humör: Åh, stressad och glad. 
Veckans vill ha: Julledigt.  
Veckans köp: Mat? Tror inte jag hunnit köpa så mycket annat.  
Veckans favoritplagg: Polotoppen från asos. 
Veckans frisyr: Nyfärgat och alldeles för långt för att vara bara två månader sedan jag klippte mig.  
Veckans händelser: Jobbat som en tok och fått besök av både Josse och Simon.  
Veckans saknad: Hemmingsmark. Längtar så oerhört efter att få åka hem imorgon kväll.  
Veckans festligaste: Lördagsöl och spelkväll hos Mimmi. 
Veckans måltid: Tacos. Alltid populärt.  
Veckans borde: Tagga ner.
Veckans godis: Min chokladkalender som jag fick av Christian i början av månaden. Hur bra som helst med en choklad om dagen.
Veckans sämsta: Att jag har varit så ofattbart trött. Men imorgon har jag kanske årets sista pass och går på lite semester. 

Fredag.

 
Och så kom helgen. På jobbet springer vi fram och tillbaka och har två köer ut till dörren, men vad gör det när det är så roligt och man har så fina kollegor att man knappt tror det är sant. Saker att se fram emot just nu: lördagsöl, söndagsbesök och mest troligt en hel vecka i Hemmingsmark. Semester. 

kristian anttila på nordanå.

 
I söndags var jag på liten cafékonsert där Kristian Anttila. Han stod på en liten scen med golv som knarrade under hans fötter och på ena sidan låg hans gitarrfodral med resetaggar och på andra sidan en skål med pepparkakor som han bjöd på. Han spelade bl.a. min favorit Magdalena och självklart Västra Frölunda, och det var så jäkla bra. 

Hänt på sistone.Pappa skjutsade ner Mamma till umeå för att provköra vad som ev ska bli deras nya bil, så då följde jag ju såklart med för att få hälsa på mormor. I ca tio minuter fick vi pussas och kramas och jag fick stryka hennes kalla kind och hålla hennes hand. 


Har gått mycket i stan medans jag kunnat, försöka lära känna de här gatorna så man kan säga "jaha!" och inte "va?" när de pratar om saker och ting här. 
 
 
Såg Magnus Betnér och Soran Ismails show "en skam för Sverige" på nordanåteatern och dog lite på insidan. Älskar ju dem båda så mycket, men Sorans fantastiska formulering av både allvar och humor gör honom till ett geni. Toppenföreställning. 
 
 
Och lite såhär har det sett ut någon av de många morgnar jag gått till jobbet. Och nu är det en vecka kvar till jul och här i skellefte regnar det för fullt, vad riktigt ska vi tro om det. 
 

Mars, april har knopp i håret.

 
Åkte till Umeå över en helg för att äta hotellfrukost, hångla, gå längs snöklädda gator i en annan stad och bara vara han och jag.
 
 
Var mycket med dessa bästa. 
 
 
Hälsade på Farfar och kollade på foton från förr, försökte se släktdrag och likheter och olikheter. 
 
 
Såg grymma Them Legs på Krokodil, stolt vän till gitarristen till höger. 
 
 
Bjöd på min allra sista Hemmingsmarksbjudning med Etiopisk pepparsås, charader och skratt. 
 
 
Och så drog vi igång våran bästa tradition: söndagsbrunch. 
 
Annars fick jag veta att jag skulle få tillträde till min lägenhet påskhelgen, skypeade med Isabelle och pratade om londonlivet, hade spelkväll hos Anna-Maria och Petter, gick på föreläsning om våld mot kvinnor på Krokodil, planerade lägenhetsinredning och firade Internationella Kvinnodagen. 
 


Och så kom april och jag flyttade in i min alldeles egna lägenhet med den här utsikten. 


Gjorde hemmagjord Sushi med Josefin

 
Och världens godaste currygryta. 
 
 
Fotade mycket mot min fina vita vägg. Saknar den. 
 


Det var mycket storfrukost i lilla hörnet. 
 
 
B fyllde år så det var storfest i lägenheten. 
 
 
Och så såg jag ut såhär en valborgskväll. 

Festliga fredagsfrågor.

När dansade du senast tryckare?
På ett disco på Hemmingsmarksskolan när jag gick i tredje klass. Jag ville allra helst dansa med en kille som jag var kär i (som nu är en av mina allra närmaste vänner), men när han sa nej gick jag och låste in mig på toaletten. Då kom Malin från två klasser över mig och knackade på, tröstade och tog mig handen och så dansade vi tryckare till någon hackig 90tals CD. 

 

Låten som får en på omedelbart fredagshumör?

För mig beror det så himla mycket på. Är jag med Isabelle så Journey -  Don't stop believin, alltid. Annars brukar Don McLean och American Pie få mig i stämning, speciellt om Josse hjälper till och sjunger med. Och så brukar jag lägga på den här eller den här spellistan när jag har fest. 

 


Bästa festen någonsin?

Prag och London var ju riktiga äventyr, annars någon slirig trästocksfylla, pdolkalas eller valfri fest som börjat med öl i bastu. Drinkrecept som alltid funkar?
Jag dricker ju ca aldrig drinkar, bara öl och ibland vin. Men Sangria och Mojito går ju alltid hem. 

Värsta efterfestminnet?
Är en så dålig efterfestmänniska, men har ett minne från i somras efter en stadsfestivalskväll. Klockan var sex på morgonen och jag hade varit på någon trött efterfest med lite snack och mycket gitarrspel. Jag fick en sång. Innan jag gick hem till mig sprang jag in på Shell för att köpa något att äta, varpå när jag tar min mat och ska gå frågar en full kille jag aldrig sett förut om inte jag "ska följa med på fest hem till honom?" "Nej, jag ska äta." svarar jag surt och går hem. Du ser ju att jag ska äta.


Youtube-klipp som man måste se på förfesten?
Får man säga inga alls? Men på klassfesterna vi hade i ettan brukade vi se Tomta Gudh. 

Har du hällt ett ölstop över någon?
Nej! Men champagne. 


Värsta klädmissen i festligt sammanhang?
Nä, ha på dig vad tusan du vill. 

Sjukaste festivalminnet?
Oj, det minns jag ju inte. 


Oslagbar nattmat?

7/elevens varma mackor med antingen kyckling pesto eller den vegetariska. Måh. 
Bästa samtalsämnet med taxichauffören på vägen hem?
Har nog inte åkt taxi Sverige sen jag var liten, men brukade alltid berätta ca hela kvällen i detalj för mina föräldrar när de hämtade hem mig. Inte alltid jättepopulärt dagen efter. 

Stans bästa klubb?
Här går man ju inte på klubb, bara bar med eventuellt dansgolv. Och här har jag nog varit ut bara en gång. Men Chapeau Rouge i Prag och The George i Dublin. Så, då var det sagt. 


Bästa festsällskapet?

Har nog festat absolut mest med IsabelleSimonJosseJosse. Så dom. 


En dancemove som alltid fungerar?

Lilla bollen-Stora bollen. Eller tvåmannanummer till Don't stop believin'. 


När är det dags att gå hem?
När man gör en Gabrielle.


Nordanå julmarknad.


Januari börjar året, februari kommer näst.

Och så kör vi igång med sedvanlig årssammanfattning i slutet av året. Vi börjar med januari och februari. 

 
I januari gick vi ut rätt hårt med långkalsongfest. 
 
 
Fortsatte med Simons födelsedagsmiddag. I vanlig ordning helt fantastiskt god mat och ännu bättre sällskap. 
 
Jag började jobba som kundtjänstmedarbetare på ett av stans största företag, försökte acceptera att min bästa vän skulle flytta till London och var fast besluten att göra det här till ett märkvärdigt år. 
 
 
Jag och Christian gick på Nordanåmuseet (vilket kom att bli en favorit)
 

Bakade ett nytt bröd (som också det kom att bli en storfavorit här hemma). 
 
 
Åkte till IKEA för att hjälpa Christian köpa kök. Gick från jättepepp till jättetrött på de ca 8 timmar det tog.
 
 
Hade pyjamasparty hos Belle. 
 

Överrasknings-hejdå-fest, för Belle skulle ju flytta bara dagar efteråt. 

 
Åkte skridskor med Christian.
 
Och blev vegetarian, något jag var helt och hållet i tre månader. Sa hejdå till min bästa vän för att inte ses igen på ett halvår, grillade pinnbröd gång på gång igen i eldstaden. Isabelle, Simon och Josse var iväg till Barcelona men jag var hemma och jobbade, träffade Anna-Maria och försökte få så mycket tid som möjligt med Christian. 

glögg, pepparkakor och polkabräck: att våga bjuda hem nytt folk.

 

Mary.

 
Idag ska jag träffa mormor i ca en halvtimme, men jag ska iallafall träffa mormor. Så jävla mycket pepp till det. 

Pepptorsdag.

Idag är jag glad för att jag ska: bjuda hem roliga tjejer på julfika, gå på julmarknad och träffa mormor. 

November.

 
November började med Halloween. Vi var en handfull personer, nya och gamla, hos Emelie och Chrille. Jag var utklädd till 20-talsflapper. 
 
 
Väl hemma i Hemmingsmark var jag tvungen att unna mig lite kattgos. Dör över att inte ha något husdjur här. Och så en söndagsfrukost. 
 
 
Kär i denna, ja.
 
 
En ledig tisdag gick jag bort till mitt favoritställe på andra sidan älven, Nordanåmuseet. 
 
 
Mamma och Pappa kom på besök. 
 
 
Kokade hjortronsylt till plättmiddag och var på förfest med kanin. 
 
 
Fem-års-firarlördag med: långfrukost, tur på muséet,
 
 
hockey och trerättersmiddag. 
 
 
En morgon över älven och en toalettbild.
 
 
En morgon när det var så halt ute att jag var alldeles övertygad om att jag skulle ramla och bryta något, och så en kväll när man gör annat än att äta pepparkakor och dricka glögg.
 

Stephen Fry kommer ut.

 
"Stephen Fry reflekterar över hur mycket som har ändrats för homosexuella under hans livstid. Han reser runt i världen och i detta avsnitt träffar han Elton John och David Furnish, paret som inspirerade Stephen själv att komma ut som homosexuell. Stephen reser också till Uganda, där regeringen överväger dödsstraff för homosexuella. Han möter homosexuella människor och får se hur de påverkats av detta lagförslag. I USA undersökar han närmare det påstådda botemedlet mot homosexualitet. "
 
 
Här är del ett, nästa del kommer på söndag. Se. 

Det var det.Helgen: jobbat järnet och avslutat kvällarna med att totaldäcka i soffan. Fått chokladkalender, druckit glögg, druckit vin med kollegor och skyltat fönster. Nu: förkyld, dricker ljummet vatten med honung och värmer mig med två par tjocksockar och en fleece. Ska vara frisk imorn, punkt. Puss