Valborgslista.

När vaknade du imorse?
04:20 ca. Och sedan 06:30 för att kasta i mig frukost och åka på jobbet.

Vad var det första du tänkte när du vaknade?
”men för SATAN"


Har du ringt nån imorse, vem och vad sa ni?
Inte imorse, men idag. Ringde Mamma för att vi skulle åka till Backen och handla.

 

Vilket humör är du på?
Pepp! 

 

Har du ont någonstans?
Har ont i magregionen då jag insisterar på att ha för små byxor.


Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?
Är så otroligt sugen på choklad.



Vad köpte du när du drog ditt kort senast?
Mat! Halloumi och marinad bland annat.

Vilken var den första hemsidan du gick in på på internet?
Idag? Facebook. Första gången: Något i stil med cartoonnetwork.tv tror jag.

Vad ska du göra ikväll?
Jag ska iväg till Leo för att grilla och dricka öl och bränna saker. Och dansa och prata länge och ha kul. 

 



Valborgsmässoafton 2011.

Vilken är den första låten du sätter på idag?
Den här listan.

Vad tycker du om din blogg?
Den duger. Är mest roligt att se tillbaka på vad man gjorde för ett två tre år sedan och så. Oftast roligt, iaf.

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?
Jobbade! Tog samtal och guidade genom boxinstallationer och sånt skulle jag tro. 

Tror du att du kommer få en komplimang idag, för vad?
Hoppas någon tycker jag är snygg. Har ju ansträng mig.

När fotade du något senast, och vad?
I fredags på födelsedagsfest!


Har du gjort av med pengar idag, på vad?
Veckohandlat och köpt matberedare. Hur värt som helst.

Om du sträcker ut ditt ben rakt ut, vad snuddar du vid då?
Ett stort fult element som tar upp ca halva min lägenhet.

Vad har du på dig idag?

 
Svarta jeans, brorsans bälte och trettiokronorsklänning + jävligt hård attityd.

20årsfest.


Lördag.

Fredagkväll knackade en lång blond pojk i sina bästa år på min dörr, så jag släppte in honom och hånglade lite och gick isäng sent efter diskussioner om feminism, vad som skulle vara snyggast på mina hyllor jag ska sätta upp och vad som är smartast (och roligast) - att läsa ett program eller kurser. 



Och sen blev det lördag morgon och alldeles ljust i lägenheten. Och jag har ju precis fått ett köksbord, så det var tvunget att firas med frukost som bestod av ca all frukostaktig mat jag hade i lägenheten.


Och så gick vi på Lions Loppis! Jag, Christian och Josefin grävde bland jackor och skor, porslin och hushållsel. Hittade denna, och en blus för sammanlagt 50kr.



Sen gick vi och köpte lunch och tog med upp på Petras balkong. För mig blev det en svindyr räkmacka men den var god och hade massor av räkor på så det kändes ok.



Där kunde vi tillslut räkna till åtta stycken som trängdes på den lilla ytan i solen. Här Josse.



Emelie. 



Chrille.



Och Josse.



Sen gick vi på systemet och köpte öl för kvällen, åkte hem för middagslur och sen gjorde jag supergod och enkel laxpasta till middag och till efterrätt pancakestårta. Jag gjorde två olika tårtor, en med en egenkomponerad cream cheese-citronkräm (med just precis de två ingredienserna) och hjortronsylt, och en med grädde och banan. 

Och så åkte vi på fest! Drog på oss kalasstasserna och gick iväg till Petra för galej. Det såg ut lite såhär: 
 
Puss!

Josefin 20.

 
Idag är ingen vanlig dag, nej det är Josses födelsedag, hurra hurra hurra! Idag blir raraste, snällaste Josefin tjugo vårar. Det känns ju såklart supergalet när vi har känt varandra och spenderat ca tusen tekvällar ihop sen vi var fjorton, men tiden går fort när man har roligt säger de. Så grattis grattis grattis!

I have always depended on the kindness of strangers.


Linscurry.

 
Häromdagen gjorde jag något så jäkla gott: vegetarisk curry med lök och spenat. Det gick jättefort och var så himla gott.

Såhär gör du, för en person: koka en ca en dl röda linser efter anvisning på förpackningen tillsammas med en grönsaksbuljongkub. Hacka 2-3cm purjolök och pressa en vitlöksklyfta. Fräs. Blanda ihop linserna och löken, tillsätt en skvätt grädde och en massa curry. Och vänd ner en näve bladspenat på slutet. Ät! 
 
Matinspiration: Lental and Spinach Curry in a Hurry.

1 2 3.



Måndagkväll och Martin kom förbi mig efter jobbet. Hade med sig smoothie och hjälpte mig bygga ihop soffbord tvbord och installera mitt bredband.



Kvällsutsikt mot hustak, pappersbruk och hamn. 
 
 
Fick inflyttningsbukett med orangea gnissliga tulpaner av Mamma som nu står på mitt lilla vita runda köksbord i en provisorisk plåtburk tills vidare.

Torsdagste hos Josefin.


Mamma och Pappa.


Ung Kreativ.

Ikväll tog Jenny mig under armen och åkte på Ung Kreativ. Det är en så himla bra grej, en samlingsplats för kreativa ungdomar varje onsdag mellan 18-21 med olika teman och inspirerande personer som kommer och hälsa på som drivs av några tjejer härifrån. 


Bland annat min kära barndomvän Mathilda.
 

Här får man göra allt som är kreativt, allt från att rita och måla till att läga pärlplattor eller göra lampskärmar. Ikväll var det tema re-make. Jag målade på jeans, klippte hål i t-shirtar och drack mycket kaffe. 


Och så fick jag träffa Leo är här nu under några veckor när han är på praktik i Sunderbyn. Så värt. Och hörrni, det är säsongsavslutning nästa onsdag, kom! På Storgatan 12 har de en supermysig lokal och vad annars gör man en onsdagkväll liksom. Superkul!

Tipstipstipstips


Nyckelgatan.

Om några månader kommer vi att bo ihop. Hur galet är inte det.

Att bo själv.

 
I en enrummare högst upp i huset, med solsidan till blir det ljust rätt fort. Redan vid fem-sextiden skiner solen igenom de två höga fönstren och det blir genast svårare att sova. Så man stiger upp. Kokar gröt eller brer mackor, med sin egen kokade hjortronsylt eller ost man köpt på extrapris när man storhandlade inför sin första natt. 

Det finns inget köksbord, knappt något bord alls för den delen. Så frukost lunch middag äter man ihopkrupen i sängen med tallriken precis under hakan, och tittar på något av de program som går på de fyra kanaler man har tillgång till. Det finns inget uppskruvat på väggen och i taket finns ingen lampa. I köket luktar det bränt efter att man brände mat på spisen tidigare och det knäpper konsiga ljud ibland. Det är inte trångt, men inte stort, inte färdigt och inte perfekt. Men det är mitt. Och det är det enda som spelar roll. 

Vardagar.

 
De få stunder jag är hemma sover jag mest, eller läser eller saknar. Det har blivit så tyst här, nu när flyttstöket är över men det fortfarande är så mycket att göra. Så jag jobbar. Försöker orka, och pussla ihop. Ikväll har jag bjudit hit Nordsvahn och Evelina på smulpaj, och imorgon får jag äntligen träffa honom igen. Vi ska norrut. Hälsa på och fika och handla på IKEA och hångla och drömma och planera. Jag är ledsen att jag är så osammanhängande och ointressant, men det är lite så mitt liv är just nu. Håll tillgodo. Puss

Om mobbing.

Jag går i andra eller tredje klass. Jag har precis fått mina första glasögon. Jag ser dåligt på nära håll och måste ha dem i skolan så jag kan läsa. De är små och lite runda i kanterna, nästan plommonfärgade och de passar bra till mina blåa ögon och mitt korta blonda hår, säger mamma. Jag är jättenervös. De skrattar redan åt mig för mitt konstiga namn, de har hittat på olika rim och ramsor som de ropar efter mig. Ibland upprepar de bara de många smeknamnen om och om igen, skrattar åt mig när jag svarar och blir arga när jag ignorerar. 

Jag går med tunga steg de tvåhundra meter jag har till skolan. Plaskar i pölar och sparkar på stenar i mina vita gympaskor med rosa rosor på sidorna och knorrsnören som man bara virar ihop och inte behöver knyta. Jag är fullständigt livrädd. Skakar i hela kroppen de två minuter de tar att gå till skolan. Det dröjer inte länge innan de får syn på mig och börjar peka och skratta. Glasögonorm säger de. Och att jag är ful. Ful och dum. Dum och ful. 
 
Och så börjar jag sjätte klass. Har blivit längre, bredare, klokare. De har börjat på högstadiet, bytt skola och nu är det vi som är äldst. Det är jag och en tjej till, vi har känt varandra sedan förskolan och det har varit bara hon och jag sedan dess. Vi skrattar högt och ber inte om ursäkt. Hon har tjockt lockigt hår och det varmaste hjärtat och hon gör mig stark. Jag tänker att sålänge de är vi två så finns det ingen som kan säga något, ingen som kan göra något. Ingen som kan göra illa. Men så när jag går i korridorerna som känns lite kortare nu hör jag det ekar igen och jag hinner knappt vara med innan jag är 9 år igen. Han ser mig direkt i ögonen och skriker högt. Ful, tjock och dum. Dum, tjock och ful.  
 
Under högstadiet färgar jag det ljusa håret så svart jag bara kan, köper smala stuprörsjeans, klipper till torgvantar och sotar ögonen korpsvarta. Vita gympaskor är nu svarta converse, men stegen är lika tunga påväg upp till skolan, och så förbi ned till bussen. Inte ens där får jag vara ifred. De rycker huvudskydden på sätena och drar dem över ansiktet på mig. Skrattar när jag stretar emot och skrattar när jag slutar. På rasten står jag på skoltoaletten och försöker hålla ångesten inne, i spegeln ser jag en blek tjej med alldeles för svart smink, alldeles för mörkt hår, för runt ansikte, för små ögon, utåtstående öron, för bred midja. Någon ful. Ful och dum, dum och ful.

Jag börjar på gymnasiet. Jag vågar börja gå med lite stoltare steg och sträcker på mig när jag går mellan byggnaderna. Skriver långa uppsatser om lag och rätt inom media och mediekommunikation och på våra långa raster fikar vi på kvartersbageriet. Och när våra vägar möts i korridorerna ibland och vi ser på varandra som om vi inte kände varandra fast vi egentligen vet precis vad vi har gjort vill jag skrika gråta slå er i ansiktet få en ursäkt få en förklaring. Få veta varför just jag valdes ut, varför var jag så annorlunda och enligt vem.
 
Men mest av allt vill jag att ni ska se mig, verkligen se mig. Se hur det nu är jag som ler och skrattar. Se på mig, och förstå att ni inte vann. 

Siluett.


Instagram - Mars.



1: På eftermiddagen den första mars åkte jag och Christian ner till Umeå som ni vet, för att bo på hotell och bara vara han och jag. 2: Hotellrumsutsikt. 3: Vi gick ut på promenad i den kalla fredagsnatten. 4: När hotellfrukosten ropar efter en nere i restaurangen men man verkligen inte vill stiga upp.



5: Gjorde oss redo för att ge oss ut på stan i snöstormen. 6: Obligatorisk före-sen-middags-fika på Nya Konditoriet. 7: Innan vi åkte hem på söndagen gick vi högst upp i bibliotekshuset till en lägenhet längs terassen, för att hälsa på mormor. 8: Och så sa vi Hejdå Umeå och hånglade.



9: Lagade spenatpaj med citron. 10: Gick på promenad. 11: Hade spelkväll hos Anna-Maria och Petter med tårta och pictionary. 12: Vårat lag vann!



13: Hade Harry Potter-maraton på distans med Annika, fast det blev bara femte filmen för mig. 14: Bjöd på middag hemma hos mig, pepparsås och veggryta. 15: Blev bjuden på brunch i kollektivet innan jobbet, bästa. 16: När man har tur med resterna och lyckas norpa sig en portion veggryta. 



17: En morgon jag funderade på hur jag skulle se ut ifall jag var skallig. 18: Köpte ny vandringsryggsäck. Bästa köpet. 19: Åkte till Skellefteå och läste Gardell medan Christian gipsade väggar i köket. 20: Lagade våffelbrunch på våffeldagen.


21: Hittade en död fågel på vägen när jag var ute på sista byapromenaden. 22: Fick nycklarna till min alldeles egna lägenhet på skärtorsdagen och fick se den för första gången. Dölycklig. 23: Och senare på kvällen hade jag flyttat in nästan allt, galet trött efter fyra trappor men euforisk av tanken på att det här nu var mitt eget. 24: Mamma kom förbi med en död fisk i en påse. Konstigt, men bra. "Istället för ett påskägg", sa hon.



25&26: Frukost i kollektivet 27: och te ute på verandan. 28: Långfredag sov jag första natten i lägenheten och Påskdagen åt jag första frukosten.



29: Var galet glad för jag skulle få gå på isen, vädret var så himla himla bra, jag hade köpt ny dator och jag skulle äta lax till middag. 30: Promenad längs isbanan med Simon. 31: Och obligatorisk Nodo-fika. 32: Fisken i påsen - vad som hände sen.

Första torsdagen i lägenheten.



Igår jobbade jag till 13:30, sprang hem och böt till vårjacka och sprang fort till Josefin. Vi åkte till Repris och Röda Korset, hittade springform och taklampa och nya superfyrkantiga solglasögon att möta våren i. Och så åkte vi på Coop och handlade för att sedan gå upp i min lägenhet och börja koka en massa ris.



Vi skulle göra sushi! Vi rullade sju rullar och fyllde två tallrikar med maki.



Mums.



Sen efter 19 plockade vi i oss någon enstaka bit till och hälsade Simon och Martin välkomna till lägenheten.



Så vi drack te, åt sushi och letade efter bästa temafest-teman. Top 3: Maffia, Cirkus och så mitt älskade 20tal. Så, det var den torsdagen.

Så, hej.

Nu har jag börjat få till i lägenheten och fått hem dator och fått internet att fungera. Så nu umgås jag så fort jag får chansen, flyttar på inredning och planerar. Mäter för badrumsmöbler och köksbord, bäddar om i soffan och säng tusen gånger och är så glad att det här är mitt. Bara bara bara mitt.

Millisekunder.

Vi ska alldeles strax skiljas åt. Han iväg på jobb och jag till kvällens sista buss norrut. Jag vet inte när vi får ses igen men i några millisekunder till får jag ligga i hans famn och känna hans varma hud emot min och bara vara så löjligt jävla kär.


Jag kommer snart tillbaka.