31 december.

Ikväll åker jag och Christian till Belle för att äta middag, och sen vidare för öl i kollektiv radhusvägen. Jag med glitterklänning och lockat hår, han i vit skjorta och väst. Vi ska hångla in 2013, skrika gott nytt år och tänka att det här blir vårat år. Skratta åt att världen inte gick under och kramas. Nyårsafton är nästan min favoritdag på hela året, och vad kan man begära mer än det här. Nu säger vi adjö, tack och hej, iväg och kom aldrig tillbaka, hejdå tvåtusentolv.


Nyårslista.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
- Jag tog studenten och åkte till Dublin.

Har du några nyårslöften?
- Jo, här kan ni läsa om dom.

 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
- Nej! Inte någon nära iallafall.

 

Vilka länder besökte du?
- Irland. 

 

Vad önskar du att du gjort mindre?
- Velat. Och ältat.

 

Bästa minnet från 2012?
- Oj, det finns ju så himla många. Då jag och Christian var på våran (andra) första date, studenten med tillhörande studentvecka och studenfester, Dublinresan, alla kvällar då inget betytt någonting och man bara druckit öl, fjällvandringen, bästiskramarna osv. 

 

Bästa köpet?
- Min iPhone. Det var verkligen dags.

 

Vad spenderade du mest pengar på?
- Resor. Dublin och fjällvandringen och så.

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
- Finns ju återigen så himla många saker, men bland annat de gånger när man påminns om hur jävla fina och bra kompisar man har. Det känns i lellhjärte.

 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
- Så himla mycket både och. Våren var ett enda kaos med undertryckt ångest och bara försöka-tänka-på-något-annat, men så kom ju den här hösten och sommaren var ju också så himla bra. Men förra året var å andra sidan ett himla virrvar det med. Så jag säker nog likadan.

 

Favoritprogram på TV?

- Följer ju knappt något TV-program, men kanske The Big Bang Theory. 

 

Är det något du saknade 2012 som du vill ha år 2013?
- En egen lägenhet, en trygg bas.

 

Vad ser du mest framemot med år 2013?
- Att börja på ett helt nytt jobb, att skaffa lägenhet, att vara kär, att fylla 20 osv. 


Söndag.

Ser Harry Potter under mina timmar hemma, jobbar jobbar jobbar, saknar och längtar, planerar, syr in nyårsklänning och peppar. Imorgon smäller det, nyårsafton.


Mitt 2012: Oktober-december.

 
I Oktober fick jag rosor av Christian, bakade vanilj kanel och blåbärsbullar på kanelbullens dag, träffade Lotta som var i Piteå över helgen, körde hem i den första snön, drack drinkar och kaffe ett stort gäng på Nodo och hälsade på Josse och Martin i deras alldeles nyköpta hus. Såg Skellefteå-Linköping och firade halloween hos Josefin och Gustav där alla var så jäkla bra utklädda och trots att allt spårade så hade jag så himla kul. 
 
 
I November fotade jag så himla lite och det var mörkt men så himla bra. Jag och Christian blev tillsammans på riktigt, sådär officiellt. Filip var hemma från Bollnäs, vi brunchade på Humlan & Fenix och jag och Simon hade Star Wars-marathon. Kärade ner mig i 20talet och firade "fyra år". Jag åkte iväg till bästa kusin i Stockholm över en helg och kom tillbaka till vinter och snö. Bakade lussebullar i fem timmar och jobbade mest. 

Det kändes mycket såhär: klockan är 14:51 och jag nästan spricker av längtan efter att du snart ska komma hem och såhär: Jag är så jävla kär och det kan ingen ta ifrån mig.
 
 
December är ju inte över än, men här har ni en kort resumé: Snö, snö, snö och åter snö. Hångel. Tredje avdventsfika i kollektivet, jobba ca jämt, kaningosa och kusinbarnskramas. Vara kär och försöka träffa sina närmsta så ofta man bara kan. Imorgon är det nyårsafton och det är ju det bästa jag vet.


Annandag jul.


På annandagen jobbade jag från 7-21, var dötrött och tänkte bara på storhelgsersättning. När jag kom hem möttes jag av en springande liten Melker och en stor kram. Vi hade bjudit släkten på Pappas sida på middag, och även om jag missade själva maten fick jag också kramas, äta cheesecake och spela med andra ord. 

Mitt 2012: Juli-September.

I Juli åkte jag och badade i Svensbyn, fotade ängsblommor, hälsade på kusiner och barndomsvän i umeå, gjorde palt på Paltdagen och blev bjuden på studentmiddag i efterskott. Åkte till Trästock och PDOL, bodde i husvagn och var så jävla rädd att träffa dig. Såg punkband tio i tolv, drack litervis med apelsinjuice och grillade mest som vanligt. Gick på PDOL, trängdes längs sundsgatan bland matstånd och scener och såg The Hives.
 

I Augusti påbörjade (och tydligen avslutade) vi klockan sex hos mig med halloumisallad, fläskfilé och potatis och pannacotta hos Josefin. Jag fyllde 19 och bjöd på hjortronscheesecake, kokade sylt och sa hejdå till Filip som skulle flytta till Bollnäs. 06:35 fredagmorgon satte vi oss på tåget påväg till Abisko och påbörjade ca fem timmar senare våran 3 dagars långa vandring, trotsade spöregn och trötta ben, men det var så jävla värt. I slutet av Augusti tog vi filtar och tjocka jackor för att ha det kanske sista Södra Hamn-hänget med värmande drycker och långa kramar.
 

 
I September plockade jag blåbär, både själv och med Isabelle. Mitt vikariat hade tagit slut och jag böt jobb. Den 11e åkte jag, Simon och Micke till Dublin i sex dagar och det var så jävla bra. Vi fick känna på äkta aprilväder (vi kallar det numera dublinväder), de starkaste av vindar, hårdaste av regn och några glimtar sol. Vandrade längs kusten, åt dagsfärsk fisk och häpnades över hur sanslöst vackert det var. Och så kom vi hem, och kramades med Josse och Martin som äntligen kommit hem. Och tagit med sig Johnny. Och så gick jag ju på date. 

"Tänka sig, nu ska jag iväg. Träffa någon. Gå på date, som det kallas. Och det kan gå käpprätt åt helvete eller så blir det bra, sådär kittla-i-magen-bra. Jag har ingen aning om vad vi ska göra och jag är så jävla nervös, men nu får ni hålla tummarna
." Som ni vet gick det ju himla bra, men det kommer sen.

Lilla julafton.

 
I torsdags var vi en skara som åkte ut till Jenny i Svensbyn för lilla julafton. Bytte paket, åt pepparkakor och lussebullar, hade julfrågesport och både hundvalps- och kaningos. Alldeles perfekt för en sån som mig som snart åker iväg på jobb för kvällen och missar riktiga julafton. För lilla var ju precis lika bra. 

I want love to walk right up and bite me grab a hold of me and fight me leave me dying on the ground.

Jobbar mest. Hälsar på äldre och gör mackor. Går på lilla julafton och snabbträffar Christian och pussas så mycket det bara går och vaknar och världen står kvar. Pussar hejdå och saknar redan. Hoppas på en fet januarilön och lägger undan varenda jävla korvöre till flängpengen, längtar utomlands. Jobbar just jämt fram till den sista, men sen, då jävlar är det nyårsafton. 

A bag of hammers.

 
Rimfrost i solnedgången förra December och ett albumtips. Lyssna!

Vill iallafall.

"Kommer du älska mig föralltid?"
"Det vet du att jag inte kan svara på. Men det vill jag."

"Då vill jag älska dig så länge jag lever."

Mitt 2012: Juni.

Juni var så händelserikt med studentfester, hejdåfester och studenten så jag tänkte det får ett eget inlägg. Lite såhär såg det ut:

 
I Juni förändrades så himla mycket. Vi hade avskedsfest för Josse & Martin som skulle flytta iväg till Göteborg, blev bjuden på middag hos Josse, studentfestade hos Rebecca och badade i ån, gick på ninjafest, klädde upp oss för att gå på röda mattan och på bal och pyntade flaket för att sedan springa ut och upp på den. Hade en så himla bra studentbjudnig med nästan hela släkten och åkte sen iväg för att dricka öl sista kvällen som mp3. Midsommar firades i Sikfors och dagen efter jobbade jag. Och så hade vi hejdå-fika för Leo som skulle flytta till Kiruna över sommaren.

Såhär kändes studenten "Om ungefär 22 timmar tar jag studenten. Jag och de 26 andra i min klass kommer springa ut genom dörren borta vid estet med våra mössor på, skrika högt högre högst och sen aldrig komma tillbaka igen. Våra föräldrar kommer möta oss med studentskylt med bild från barndomstiden och stora Grattis." och lite såhär "Och det känns så jävla galet. Den dag jag har längtat efter och förberett mig för så länge jag kan minnas är äntligen här och jag är så glad att jag inte vet vad jag ska göra." 

Idag.

Idag är jag rädd att jag inte ska komma in på socionomlinjen någonsin, att jag ska vara 32 33 34 och jobba på något ställe där jag inte trivs för att jag aldrig kom dit jag ville. Jag bakar pepparkakor, lagar vegetarisk lasagne med en massa olika grönsaker och pepparkakskladdkaka till efterrätt. Jag är arg och ledsen för att jag inte får pussa försiktigt på hans axel kind panna och somna fort brevid. Försöker att tänka på allt bra som händer just nu, att inte älta och gräva ner mig. Låta mig vara glad över det jag är glad över, som min kurator säger.

Idag är det onsdag och det är precis som vilken annan dag som helst.

Don't stop believin'

Lyssnar på våran låt och saknar dig en massa. Ha det bra i utlandet bästis.

Favoritrullar.

Lite av mina favoritfilmer utan inbördes ordning såhär i vintermörkret:

 
Eternal Sunshine of the Spotless Mind. En så jäkla knäpp men fin film, handlar om Joel och Clementine som raderar varandra från sitt minne när deras förhållande inte går riktigt som de tänkt och sen får man följa dem genom deras resa tillbaka. Om ni inte redan sett den - se den. Om ni har - se den igen. 
 

Blue Valentine
. Om ett lyckligt olyckligt förhållande, hur fort det kan vända, hur fantastisk kärleken är när den är oskadd och hel och hur jävla ont det gör när den går sönder. Perfekt jag-vill-gråta-ögonen-ur-mig-film. Huvva.
 

Leon the professional. Mathilda, en tolvårig flicka som kommer från en dysfunktionell familj blir omhändertagen av yrkesmördaren Léon när föräldrar blir mördade under en polisräd. Léon lär henne skjuta, har en planta som sin bästa vän och när Mathilda gång på gång säger att hon älskar honom ger han inget gensvar.  Natalie Portmans kanske absolut bästa prestation, om man nu får säga så.
 
 
Into the wild. Och till sist: min absoluta favoritfilm. Ett fantastiskt soundtrack och en ännu bättre story. Christopher McCandless, en toppstudent och atlet lämnar alla sina tillhörigheter och skänker sina pengar till välgörenhet för att lifta till Alaska och leva i vildmarken. Så vacker film, med vackra landskap och ett slut som fick mig att gråtagråtagråta. Se, nu!

Att sova med dig.

Klockan är mitt i ingenting en onsdagnatt och du andas tungt mitt emot mig. Jag drar undan din korta lugg från dina slutna ögon och stryker dig försiktigt över axeln. Vi har flätat våra ben under täcket, jag är som vanligt kall och du är varm. Jag har din ena arm runtom mig och din hand vid mitt bröst. Dina fötter sticker nästan ut utanför sängkanten, medans jag ryms alldeles utmärkt. Jag är ju så himla mycket mindre än dig. Så mycket mindre att jag måste stå på tå och ännu lite till för att nå upp till dig, och när du håller om mig så passar jag perfekt i din famn. 

Ångesten släpper för en stund. Att vi måste pussla och planera och nästan slita våra hår för att kunna ses i två dagar, det spelar inte någon roll. Inte nu. Jag tänker att jag älskar dig och att du älskar mig, och att så vill jag alltid att det ska vara. Och så somnar jag om, med mina ben runt dina och din hand vid mitt bröst. 

Tredje advent.

 
Igår, en trött söndag efter bastu och öl kvällen innan samlades vi i det lilla kollektivet på Radhusvägen och dukade upp fika, drack glögg ur de vintrigaste muminmuggarna och planerade Gråträskutflykt till tonerna av Frank Sinatras jul. 

HanaPee

Mörk svart snöstormssöndagstips: HanaPees otroliga podcast. Finns på iTunes, Podcaster till iPhone eller Podkicker till android och kommer fram om man söker på Hanapee.
 

De pratar självkänsla och självförtroende, genus, onani, återblickar, sundsvall, första fyllan, osv. Så himla bra.

Mitt 2012: April-Maj.
 
I April grillade vi pinnbröd och bastade hos Leo, åkte till Flötuträsk och levde stugliv, jag lyssnade ihjäl mig på Bob Dylan, bjöd på brunch, ställde mig i bostadskö i Umeå, var på bästa överraskningsfesten för Josefin och gick på Lionsloppis när det helt plötsligt blev jättebra väder. Valborgsmässoafton var grill och förfest hos David och senare vidare in till stan, sjöng don't stop believin' och körde vårat nummer. Skrev såhär: Och det finns ju en liten nackdel, det här med att vara alldeles upp-över-öronen-dödskär i någon. Att det gör så jävlajävla ont när det försvinner.

I Maj köpte jag äntligen nya glasögon och trivdes så jävla bra. Vi firade Josse med överraskningsfest i verksta'n och fika hemma hos henne. Åkte till Vidsel över en kväll, grillade över öppen eld, drack öl och vin och satt uppe länge och pratade om sånt som är viktigt som jobb, kärlek, framtid och sånt som är roligt. 

Fira Farfar.

 
Igår tog jag en buss och så en buss till från en varm famn till flera andra. Samlades hos Farfar för att kramas med släkten, fira en nybliven 81åring (eller 11+70 som han själv säger) och pussa på mjuka barnakinder. 
 
I veckan har jag svurit åt en bil som inte startar när man verkligen måste iväg, hånglat upp min pojkvän, blivit anställd på ett nytt ställe, sett/lyssnat mycket på musikhjälpen och önskat den här låten och skänkt pengar för att ALLA har rätt till rent vatten. Och i helgen ska jag fira. 

Fredag den 14e, betyder det tur då eller?

 
Här sitter jag och ser lost ut men vänner vet ni, nu är det helg. 

Analogt IV

Suddigt blåbärsris och Mathilda när hon fyllde 19.

"Du är en av fem utvalda"

Vet ni, jag har fått jobb.


Snö.


 
När mörkaste november är borta och december kommer med snö och ljus älskar jag sånt här. När snön faller ner från himlen, ner på ladutaken och fastnar i trädgrenar. Jag vill inte annat än att busa runt i snön, bygga snösoffor och grilla korv över öppen eld. Klä på sig underställ byxor tröja jacka halsduk täckbyxor mössa vantar för att inte frysa och hångla uppe på kallesbacken. Men bara nu. Snart blir det jobbigt igen. 

Mitt 2012: Januari-Mars.

December är ju stora sammanfattningsmånaden så låt oss kika lite på vafan jag gjorde Januari-Mars i år. 

 
Januari inleddes med en bästiskyss, champagneregn och löftet att nu jävlar ska det här bli mitt år. Började träna och satte upp mål för vad jag skulle hinna under 2012, drack öl och vin, dumpstrade, såg en massamassa film, firade Simons 19årsdag, åt gomiddag och åkte iväg på roadtrip ned till umeå, kraschade bilen och trodde jag skulle dö någonstans ute på e4an.
 
 
Februari var så jävla mycket mat. Blev bjuden på middag hos bästa Jenny, åt goda frukostar, bjöd på minisemlor  och gjorde citrustårta när Ann-Louise fyllde år. 

Om februari var mycket mat var Mars mycket öl. Hade pokerkväll med klädkod skjorta, grillade korv på strömlida, började på ett nytt jobb, hade stugfest i huset, drack födelsedagsöl hos Micke, firade den värsta internationella kvinnodagen någonsin, åkte till Kåbdalis med klassen, läste böcker ute i snön och gjorde slut. Kände såhär: "Och jag vill skrika, gråta, kräkas, sparka bakut, springa flera mil eller bara vafan som helst men inte det här."

Måndag.

Mormor är sjuk och svag och smal och tunn, jag jobbar helg på två ställen, gör snabbvisit på inflyttningsfest och försöker ta mig fram i denna snö som aldrig slutar falla. Men det är vackert, och tyst. Jag dricker Livet är härligt-te ur min gigantiska mugg och ikväll kommer Belle hit. Bästa.

Analogt III


 
Alltså. Dublin. Roliga dörrar, fulla på pub crawl och den vackraste kust jag sett.

Moster Lilly.

 
Här är en bild på en av mina bästa tanter. Min pappas moster Lilly, men som alltid sett oss som nästan barnbarn och som jag alltid kallat Moster. När jag var liten tog morbror Stig ut mig och min lillebror på hemträsksisen för att lära oss att meta, och när vi kom hem hade moster gjort hennes bästa våfflor med massor av socker. 
 
Moster Lilly är helt otrolig. Hon är nära 90 år, men fräschast i byn. Hon har alltid sagt precis vad hon tycker, och gör det fortfarande på bredaste bondskan och med glimten i ögat. När jag färgade håret svart och tog hål i läppen under tonårstrotsen sa hon att det var väl fruktansvärt att jag skulle förstöra mitt fina blonda hår med detta elände, men att jag var vacker ändå. Hon brukar prata om sina systrar (bland annat min farmor) och säger att ja Alexandra hon var ju den söta och inte jag. Men jag var då iallafall alltid rak. 

Hon är en tidig feminist och har alltid varit en stark kvinna, aldrig låtit någon trampa på henne utan stått upp för sig, aldrig levt efter jantelagen utan alltid vetat att hon är så jävla bra. Hon är så sjukt inspirerande och jag älskar henne, bästa Moster Lilly.

Decemberkvällar.

 

Kär.

Minns så väl hur jag sa att jag aldrig skulle bli en av dom. En sån som romantiserar den förbannade saknaden, beskriver din pojknacke som det finaste jag sett och som är så fruktansvärt fantastiskt filmförälskad att det värker i hela kroppen och vill att alla ska veta. Jag var inte en sån som hånglade i hörnet av rummet och jag sprang aldrig längs storgatan hand i hand. 

Men nu älskar jag ju att se din bröstkorg åka upp och ner i takt med dina djupa andetag, ligga så nära så att jag kan både se och känna din puls. Ta med dig till släkt vänner familj och hålla din hand under bordet. Att benämna dig som min pojkvän, och inte bara någon jag träffar. Prata resor och drömma om vad som ska hända sen, pussa dig överallt och hålla om hårt. 

Analogt II

 
Stadsfestival och bästa trällan. Fyfan vad Hives ägde.

Tisdag den 4e december klockan 10:00 står det inskrivet.

Nu ska jag åka iväg på anställningsintervju. Fan vad knäppt.

Julfika.

 

Nov.

Lite mitt liv genom instagram under den mörkaste månaden på året. @jennanaltapalt


1&2: Hemmafest hos Josse och Martin innehållande: öl och bastu. 


2: Och hundgos 3: och dans.


4: Star Wars-marathon med Simon. 5: Bästa godisleken.


6: Njöt av söndagsöl 7: och söndagsäppelpaj.


8: Rockade pappas rockytröja med skjorta under och allt. 9: Sov.


9&10: Sen kom det snö! Efterlängtad snö som skulle smälta bort strax efter, men det visste man ju inte då.


11: "Snöstorm". 12: Fredagssushi med bästa Christian.


13: Gick ut och tog en öl på Karl-Viktors och träffade hans jobbarkompisar. 14: Åt grape.


15: Bästa skeden. 16: Vinkade hejdå på Kallax och åkte till Stockholm. 


17: Hälsade på bästa kusin! Här på något fik någonstans i Stockholm. Noll koll. 18: Dögod efterrätt.


19: Lördagsprickigt. 20: Sa hejdå till Stockholm för den här gången.


21: Unnade mig frukost på sängen. 22: Hade roliga byxor och gjorde mig fin för att åka iväg och träffa Anna-Maria och Lyra.


23: Mer roliga byxor! 24: Löpturspausfoto. 


25: Döenkla och goda pancakes med blåbär och turkisk yoghurt en frukost. 26: Bjöd Anna-Maria på choklad och halloncupcakes.


27: Snofsade upp mig för att åka på fest med svartaste eyeliner  28: och blomklänning.


29: Bästis. 30: Och hell yes jag ska på arbetsintervju-grape.