The Can I ProjectBästa Annika Norlin har startat ett av de bästa projekten, The Can I Project. Människor som skickar in bilder där de berättar om något modigt de gjort. Hon översatte hennes fina "får jag", till engelska. Kika in, det är så himla fint.

Du är det enda undantaget

Det är tisdag och jag och mina beniga knän ligger i kall säng med knallvita lakan och en bok där det står om högerregel, motortrafikled och ecodriving. Jag är hemma efter fantastiskt fina dagar, sånna dagar man aldrig vill ska ta slut. Så jag surplar i mig lite kaffe, försöker koncentrera mig och längtar efter helg.

Klok och kär är ingen dödlig


Det säger iallafall Shakespeare.

What you least wanted pulls you down like a stone

Igår drack vi bästa tjeckiska ölen, firade en födelsedag och en hemkomst, lyssnade på alldeles för hög musik, gick från 0-100 på en sekund, och lika snabbt tillbaka igen. Idag äter jag största frukosten, springer så långt jag kan och längtar till 17:50, fast mest 19:05. Och söndagsmorgon.

Småkakor, tågluffsberättelser och tatueringar


Ibland är sorgen en passerande fågel, varför är det inte alltid så

Vi hade nog båda druckit lite för mycket. Eller, det var nog bara du. Det var ju inte längre vi, utan nu var vi två självständiga individer. Tidigare satt vi ihop. Fyra sidor långa sms om våran tonårskärlek, jag älskar dig mest av allt och snälla lämna mig aldrig. För isär var vi trasiga, men tillsammans nästan en hel.

I någon stuga i någon skog, med dina och mina kompisar. Inte längre våra, vi var ju inte längre vi. Du tänkte nog inte efter, den där spärren hade du druckit bort. Du höll inte på orden, tog i, skrek. Det fanns inget som rättfärdigade mitt mående, att jag åt tabletter. Man skulle härda, hålla åt, inte känna efter så jävla mycket. Brännmärkerna på dina armar hörde aldrig hit, de var något annat. 

För nu var det inte längre vårat problem, något jag kunde bry mig om, något som kunde skada oss. Utan bara mina tårar, i mitt hjärta det rev och skar, mina sömnlösa nätter. Vi var ju inte längre vi.

Fjällvandra


Busa med bokstavskex, gå i takt över småvinglig hängbro, gå längs spångad och ospångad stig, dricka renaste vattnet ur kosa (så himlahimla gott), sjunga Vi gå över daggstänkta berg, fallera, komma upp och läsa om ett gammalt hus, något som under 1800talet tillhörde Anton och Amanda och som nu skulle bli vårat över natten. Hänga upp blöta kläder ovanför vedspis, gå ut på äventyr till forsen, nästintill springa hem, se på vacker solnedgång från höghög kulle, gå med platspåsar i blöta skor, dricka öl och äta vid bord med rödrutig nött vaxduk, äta bästa frukosten, gå hem med tunga ryggsäckar och trötta sinnen i fullaste spöregn. Så jävla bra helg.

Margaretaflätor som inte syns

Springer så fort jag kan och försöker hinna med, duschar hetthetthett som för att bränna bort det där som hände för 3-4-5 år sedan. Slutar med allt nu och skärper mig för fan. Nu är man ju vuxen.

I sense a spy up in the chimney, from all the evidence I've burned

Något av det bästa Sverige kommit med på ett tag nu, om man nu får säga så.

Aug. 23, 2011


Och så överlevde man första skoldagen. Den där dagen där man inte gör någonting egentligen, skriver under lite papper och får reda på vad som ändrats sen förra året. Väljer skåp och gör sig hemmastadd. Nu är det tisdag och jag räknar redan dagarna till helg. Kände inte för det här, ville inte det här, alls. Stanna tiden och ge mig lite längre lov.

Springa fortare, ångrar att jag sprang

Är inte alls redo för skolstart imorgon. Åh.

Äventyr

Fick jättefina presenter i födelsedagspresent och en av dem var en fjällvandring, något jag velat göra jättelänge. Så idag åker jag och bästa vän upp till fjällen för att trotsa regnet, mysa i stugan, se vacker natur och ha världens bästa avslutning på sommarlovet. Puss

Just ja, nytt objektiv

Har äntligen tagit mig i kragen och köpt ett 50/1.8, så hej och välkommen till samlingen tror vi kommer ha det rätt bra ihop.

If I don't get you by the morning by the evening I sure will

Jag kommer ångra mig imorgon men om en vecka är det värt allting.

Blå bär

Äter blåbär i ungefär allt. Sommaren får aldrig ta slut. (fast den är nog redan över)

Vart jag mig i världen vänder

Tips.

(jobbar, bakar, sover, längtar, saknar, försöker hinna leva)

Och så våran egen gatufestival

Förfest på gräsplätten, kärleksring, veronica maggio och the ark, rosor, en massa kända ansikten och kramar.
Ungefär som varje år.

Och det gör lite sådär småont att tänka påSå om en vecka börjar vi om skolan. Vi byter namn från mp2 till mp3 och det kommer nya ettor. Men de kommer heta något annat, såklart. SP eller ES nånting kanske. Flera nya kurser, en som fortsätter. Samma trappor, men några fler upp till våra skåp. Två trappor upp. Åh jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Studenten rör mig till tårar och ångest men ännu ett år av skolstress och långa nätter när man försöker skriva så fort att det känns som om fingrarna ska börja blöda, bara för att lämna in en uppgift känns inte heller lockande. Så jag tar en till slurp av mitt kaffe, läser ännu en sida av min bok och planerar hur jag ska spendera mina allra sista sommarlovsdagar.

16:04

Det sägs så mycket och jag vill så mycket samtidigt som det sägs för lite, vi vet för lite och jag tror allting.

Ursviksberget

Igår var vi inbjudna hos Josefin på fika så vi åt smält cheesecake, drack julkaffe och ingen snålade med nutellan. Sen gick upp på berget, petade i elden, såg på utsikten, berättade spökhistorier och längtade efter en stjärnklar himmel.

Som Woodstock fast på svenska

Och så äntligen är bilderna från engångskameran hämtade. Ungefär 7/27 bilder blev ah, ingenting. Men det känns värt det ändå. Såhär såg en av mina festivalhelger ut, Trästocks närmare bestämt.
Fredag och efter glazeshots och öl såg jag bästa Annika Norlin med bästa Belle.
Stötte på Tommy mitt i tälthavet.
Mikaels och Belles tält, tror jag. Själv var jag ju inte riktigt festivalbarn det här året och sov i lägenhet istället, men efter vad jag hörde från campingbesökarna gjorde jag nog rätt i det. Vi börjar visst bli för gamla. (läs: jag)

Sanslöst drag på Kapten Röd. "Du e la go, åh så jävla go"
Sen blev det lördag och jag anslöt mig till Camp Aragon utanför Kaplan.
Åt soppa, grillade kött, drack öl och så.
Busade.
Bus.
Staplade burkar på varandra och så.

Blåste i Aragonhornet och skrek skål varje gång någon kom förbi och så.
Och så roligt hade jag under den helgen i Skellefteå, saknar det litegrann.

"Is it possible to have a love affair that lasts forever?"

One week of photobooth. Skrolla ner och läs från början. Åh åh åh.

Färgernas krig

Sommaren borde få fortkörningsböter.

Det verkar inte finnas ord nog

Storm utanpå men inte inuti. Är en vandrande humörsvängning men sålänge det håller sig här så får det vara.
Hänvisar till detta och åker iväg och säger Hejdå till den där barndomsvännen som flyttar 50 mil bort.

La valse des monstres

Tömmer hjärtat med betydelselösa ord och det är nog tänkt att det ska kännas bättre nu. Kaos utanpå, inuti, hemmavid, nej det känns inte bättre.

Norrsken

Det enda som får mig att längta till vinter. Det och stjärnorna och att när det är riktigt kallt kan man krypa precis hur nära som helst utan att det blir varmt.

Måndag

Plötsligt sommarregn mot gräs grus glas och jag minns vad som kändes som årets längsta natt under samma täcke. Jag dricker kopp efter kopp med kaffe, ser lite för mycket One Tree Hill och gråter lite för många One Tree Hill-tårar. Försöker bli vän med det faktum att min barndomsvän flyttar 50mil söderut om mindre än en vecka, men det är så gott som omöjligt och jag vill inte tänka att någon jag brukade ha ett stenkast härifrån sen kommer vara timmar bort. Gräver ner mig med en filt och satsar på lite One Tree Hill-skratt.

"Så jävla kul. Fattar ni, jag fattar typ ej"

1, 2, 3, 4

Om några veckor åker jag och bästa vän och fjällvandrar och sen om allt går som det ska åker vi
till Prag någon gång i September. Det kommer bli så jävla bra.

Jag var bara inte gjord för dessa dar

Så om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt.

Och sen snubblade du över lögnerna

Sitter på café i stan i timmar, blir bjuden på födelsedagscheesecake och latte. Talar om delfinslakt, hemmaförhållanden, skolstart, efterstudententider ungefär allt annat. Och nu dricker jag en, två, tre koppar te och beställer nytt objektiv. Kameran ligger på vila och jag känner ingen inspiration till någonting, men om en vecka ska jag hämta ut bilderna ifrån engångskameran så då blir det kanske lite liv här. Lyssnar på Kärlek slutar alltid med bråk, och tänker på hur orätt det är. Saknar och älskar och längtar och skrattar och ler och är glad och mår och trivs. Men snart är sommaren slut och när det slår mig vet jag inte riktigt vart jag ska ta vägen.

Minns

Ja, det var där vi satt. På bron där du lärde mig om flygplanen, berättade om alla gånger du befunnit dig tusen meter upp i luften och hur vackert allt var. Hur mycket du längtade efter att få ta med mig. Ja, det var där vi låg. Där i det stora sovrummet med den stora sängen med vinröda sidenkuddar och ett fönster i snedtaket som jag älskade så mycket, det var där du berättade historier om Plutt och hur han skulle rädda prinsessan från den onda kungen.

Det var alltid på den stolen, i det köket, vid det vita bordet du åt frukostägg med alldeles för mycket salt och lite kaviar. Knäckte skalet med speciella skedar i plast. De fanns i grönt, gult och rött. 
Det var i det vardagsrummet med den ljusrosa mattan och glasbordet du alltid bad om största möjliga tystnad, jag hoppade så långt jag bara kunde och du applåderade så högt du kunde. Det var där fåtöljen stod, den som jag alltid snurrade flera varv i trots att jag inte fick, den du varsamt hängde dina kläder på när det blev dags att sova och den som hade den sköna fotpallen.

Sen var det i den där i soffan jag fick hjälpa dig skriva ditt namn, hjälpa dig komma på orden du inte riktigt kunde ta i din mun och träna med dig så att du skulle bli dig själv igen. Du hade ett block med rutiga blad, svarta pärmar, stiftpenna med dina initialer på. Du klappade mig alltid på kinden, sa att jag skulle bli logoped när jag blev stor. Eller professor, jag var ju så duktig.

Det var där du föll ned på golvet mitt under släktmiddagen. Det var där jag stod när det hände, där jag stod när ambulansen kom och hämtade dig och där jag satt när jag sa att jag skulle stanna hemma, jag var ju så stor så jag klarade mig väl själv i några timmar.

Det var i den sjukhussängen du låg och du kunde inte prata. 1, 2, 3, 4, 5 blodproppar senare. Vi räckte dig vatten men du ville inte ha, kunde inte göra dig förstådd och jag kunde inte sluta gråta.

Och det var där jag stod, mitt emellan makaronerna och konserverna när det ringde. Precis där jag stod när du gick bort och aldrig skulle komma igen. Jag fick aldrig flyga och Plutt fick aldrig sin prinsessa. Men jag kommer aldrig sluta sakna dig.

Grattis

Grillar kött och äter tills jag knappt kan gå. Öppnar presenter och torkar glädjetårar, kramar och tackar för gratulationer. Vi äter två tårtor och jag kokar flera kannor kaffe, sitter invirade i filtar och andas cigarettrök tills sent på natten. Ni är så fina, puss.

930803

De säger att det är nu de börjar, att nu blir man vuxen. Det är nu man kan ställa upp i riksdagsval, får brev från rekryteringsmyndigheten och får stå i kassan på alla butiker. Kan ta körkort, kommer in på krogen, får köpa folköl och cigaretter. Min pappa sa alltid när jag var liten "jag bestämmer över dig tills du blir 18", så nu bestämmer jag helt över mig själv också. Kan göra vad jag vill. Ja nu är jag 18 år, 18 år i lilla byn och jag är lika barnsligt glad över att fylla år nu som jag alltid varit. Det är nog ändå bästa dagen på året.

2a

Sista dagen som 17åring och jag tror inte jag kommer sakna det alls. Firar med sommarbruta till middag och sen åker jag iväg och badar med en gammal klasskompis. Imorgon kommer bli så himla stressigt med bärplockning, bakabakabaka, städa, fixa, greja, vara glad, njuta, fixa lite till och allt sånt. Åh, bra vecka det här. Puss

.

Din hand passar så perfekt in precis där, där på den lilla platsen mellan var min bröstkorg smalnar av och sedan höften blir bred.

Önskelista

Och om två dagar fyller jag år, längtarlängtarlängtar. Om man får vara sån och skriva en liten önskelista så skulle min se ut såhär.


1. How I mer your mother-DVDbox. Säsong 2 och framåt.
2. Prag-tips! Allt ifrån vackra kyrkor till bästa puben till bästa hotellet/hostel.
3. Fortfarande en uggla. På låtsas med mjuka låtsasfjädrar och mycket stoppning går bra.
4. Boken Jenny av Jonas Gardell.

Samt sånna här saker som inte riktigt går att köpa, kanske en middag på restaurang eller hemma. Mysig picknick på stranden eller en fjällvandring. Eller en fika, eller bio. Och så pengar, så man kan köpa alla de saker man inte riktigt kan önska sig av någon.

Det är 1a augusti och jag förstår det knappt själv

10 FAVORITER
Färg: Svart och marinblå.
Mat: Lasagne.
Band: Bon Iver kanske.
Film: American History X.
Bok: Ett ufo gör entré - Jonas Gardell.
Sport: Är ju ingen sportfantast alls, men hockey är ju rätt kul ibland.
Årstid: Åh sommaren. Blir så arg varje år för att det inte känns som att jag tar vara på de långa dagarna ordentligt. De försvinner ju snart.
Veckodag: Fredag och Lördag men allra mest Fredag, då är det mycket helg kvar.
Glassmak: Texas Pecan.
Tid på dygnet: Det brukar variera, men helgkvällar.9 FÖR TILLFÄLLET
Humör: Taggad till tusen på födelsedag.
Smak: Jordgubb.
Kläder: Shorts, linne och mammas gamla batiksjal hon nästan gjorde sig av med.
Bakgrund: Himmel.
Nagellack: Orange.
Tid: Strax bakom elva.
Omgivning: Bokhyllor.
Irritationsobjekt: Beslutsångest.6 HAR DU NÅGONSIN
Dejtat någon av dina nära vänner: Ja.
Brutit mot lagen: Någon gång har man väl det?
Blivit arresterad: Nej.
Badat naken: Ja.
Varit med på TV: Nej.
Kysst någon du inte känner: Ja.
3 PERSONER
Du kan berätta allt för: Hrm… Klart det finns saker jag håller för mig själv, men det finns några som får veta så gott som allt.
Du tycker om: Många.
Du inte gillar: Ja. De skriver jag inte namn på men det är klart att man inte gillar alla liksom.

2 VAL
Kaffe eller te: Både och.
Vår eller höst: Tidig höst.1 ÖNSKAN:
Att livet var lite mer stabilt. Men, då kanske det skulle bli tråkigt. Så ja vi säger världsfred.